Digitália

2023.03.13. 06:00

Az iPhone kannibalizálja az okostelefon-piacot

Az Apple nyolc helyet foglal el a világszerte eladott okostelefonok top 10-es listáján.

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kaspars Grinvalds

2022-ben az Apple lett az első márka, amely nyolc helyet tudhat a magáénak a 10 legkeresettebb okostelefonok listáján a Counterpoint Research szerint. A maradék két helyet a Samsung foglalta el.

 

A top 10-es lista 2022-ben a világszerte értékesített okostelefon-eladások 19 százalékát tette ki, ami nagyjából ugyanannyi, mint 2021-ben volt.

Az Apple iPhone 13 volt 2022 legkelendőbb okostelefonja, s az iPhone-eladások 28 százalékát adta. Ez volt a legkelendőbb okostelefon a nagy piacokon, például Kínában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban.

Ezenkívül az iPhone 13 a 2021. szeptemberi bevezetésétől 2022 augusztusáig minden hónapban az első számú okostelefon maradt. Az iPhone 14-es sorozat piacra dobását követő árcsökkentések tovább növelték az iPhone 13 eladását a fejlődő piacokon. Kétszer annyi iPhone 13-at adtak el, mint iPhone 13 Pro Maxot, ami 2022 második legkelendőbb okostelefonja.

Az iPhone 14 Pro Max elfoglalta a harmadik helyet a 2022-es listán: főbb fejlesztései, például a dinamikus sziget és a gyorsabb processzor tehették vonzóbbá, mivel egyebekben az alapmodell szinte teljesen megegyezik az előző évi modellel.

Az iPhone 12, 2021 legkeresettebb okostelefonja volt a legrégebbi modell a top 10-ben 2022-ben. Eladásai továbbra is erőteljesek maradtak az Egyesült Államokban, Japánban és Kínában. Az évenkénti új iPhone bevezetésével járó árcsökkentések még vonzóbbá tették, s az 5G-képesség is fontos szerepet játszott. Az iPhone SE 2022 az iparág legkompaktabb telefonjai között a tizedik helyet szerezte meg.

Belépő szintű Galaxy A13 és Galaxy A03 modelljeivel a Samsung két helyet foglalt el a listán, eggyel többet, mint az előző évben. Ezen modellek regionális hozzájárulása egyenletesebben oszlott el, mint az iPhone-ok esetében.

Az árához képest vonzó specifikációkat kínáló Galaxy A13 elődjéhez hasonlóan továbbra is jól teljesített. Eladásaihoz a Karib-térség és Latin-Amerika (CALA), majd India járult hozzá a legnagyobb mértékben. A Galaxy A03 volt a legolcsóbb okostelefon a listán. Jól teljesített a fejlődő régiókban, a Közel-Keleten és Afrikában.

A Counterpoint Research szerint 2023-ban nőni fog a 10 legjobb okostelefon aránya az összes okostelefonos értékesítésen belül. Várhatóan a márkák 2023-ban továbbra is karcsúsítják portfóliójukat, hogy minimalizálják a kannibalizációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!