Digitália

2023.02.14. 06:00

7 tipp, hogy igazán felpörgessük a Google-t

Megmutatjuk a módszereket, amelyekkel a legtöbbet lehet kihozni a képkeresésből.

Forrás: Shutterstock

A Lens és a Multisearch segítségével mostantól a képalapú keresést és a szöveges keresést akár egyszerre is használhatjuk.

1. Új bútort keresünk az otthonunkba? A Multisearch segíthet: lehet, hogy például a „modern nappali ötletek” keresés során találunk egy nekünk tetsző dohányzóasztalt, de más formában szeretnénk – mondjuk kör helyett téglalap alakban. A Multisearch segítségével hozzáadhatjuk a „téglalap” szöveget, hogy megtaláljuk a keresett bútort.

2. A Multisearch segít, ha ihletet kaptunk – például, ha megtetszik egy minta, amit szívesen megnéznénk egy másik tárgyon is. Ha észrevettünk például egy stílusos mintát a tapétán és szívesen látnánk egy ruhadarabon, csak fotózzuk le, majd egészítsük ki keresést a „póló” szóval.

3. Ha egy növény betegnek tűnik, készítsünk képet róla, majd adjuk hozzá Multisearch kereséshez a „hogyan kell gondozni” szöveget. Egy eltörött kerékpár-alkatrész esetén pedig képpel együtt rá lehet keresni a „hogyan javítsuk meg” kifejezésre is.

4. Jegyzeteket készít egy megbeszélésen, amikre digitális formában is szükség van? A Lens segítségével bármelyik írott szöveget beszkennelhetjük.

5. Szeretnénk több információt kapni a fényképeken és videókon látható tárgyakról, vagy helyekről? Androidon mostantól elérhető a „Search screen” lehetőség is. Ha ismerősünk videót küld arról, amint éppen felfedezi Párizst, és szívesen megtudnánk többet a háttérben felbukkanó nevezetességekről, akkor tartsuk hosszan lenyomva a telefon képernyőjét, majd koppintsunk a „Search screen” lehetőségre. A Lens azonosítja, hogy a videón feltűnő helyszín a Palais du Luxembourg – s e találatra rákattintva még több információt kideríthető a kiválasztott látványosságról. Ezzel a technológiával a fényképeken, vagy videókon(!) látottakra könnyedén rákereshetünk a kedvelt webhelyeken és applikációkban, például az üzenetküldő és egyéb videós alkalmazásokban.

6. Külföldön pihenünk, és nem tudjuk elolvasni az étlapot? Nyissuk meg a kamerát a Lens-ben, válasszuk ki a fordítás lehetőséget, és egy pillanat múlva magyarul olvasható az összes előétel, főétel és desszert neve.

7. Eltévedtünk séta közben? Nézzük meg a Google Maps gyalogos navigációjának Élő kép funkcióját, amely a kiterjesztett valóság technológiájának segítségével nyilakat és útbaigazításokat jelenít meg, hogy megmutassa, merre kell menni. Mostantól pedig az Élő képpel ellátott keresést is használható, hogy a telefont felemelve megtalálhassuk és beazonosíthassuk a körülöttünk található dolgokat – például az ATM-eket, éttermeket vagy vasútállomásokat. A Google a közelmúltban több városban, köztük Párizsban és Londonban is elindította az Élő kép keresést, az elkövetkező hónapokban pedig további helyekre, például Barcelonára, Madridra és Dublinra is kiterjeszti majd egyik legújabb fejlesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!