Digitália

2023.01.15. 06:00

Műholdas telefonálási lehetőséget kapnak az androidos telefonok is

Az Apple tavaly szeptemberben jelentette be az iPhone 14 műholdas funkcióját. Most jön a droid.

Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

Megállapodott egymással az Iridium műholdas telefongyártó cég és a Qualcomm chipgyártó óriás, hogy év végéig megvalósítják a prémium androidos okostelefonok műholdkapcsolatos működését.

Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken, ahol nincs mobil lefedettség, a mobilok a műholdak segítségével képesek üzenetek küldésére és fogadására.

A Qualcomm chipjei számos Android-alapú okostelefonban megtalálhatók.

Az Apple szolgáltatása jelenleg csak vészhelyzet esetén használható alapvető szöveges üzenetek küldésére és fogadására.

Egyébként egy brit okostelefon-gyártó, a Bullitt az Apple-t megelőzve, elsőként indította el saját műholdas szolgáltatását.

Az új partnerség több millió okostelefon-felhasználó számára teszi elérhetővé ugyanazt a szolgáltatást anélkül, hogy egy adott márkához kötné őket – de a gyártók feladata lesz ennek a technológiának az engedélyezése.

Az Iridium az első műholdját 1997-ben állította pályára, s 2019-ben fejezte be a 75 műholdból álló hálózatának frissítését.

A műholdak az egész földkerekséget lefedik, alacsony pályán repülnek, körülbelül 780 km-re a Föld felett, kommunikálhatnak egymással, és adatokat továbbítanak.

A Qualcomm közölte, hogy a Snapdragon Satellite névre hallgató új funkciót eleinte csak a prémium chipekbe építik be, így nem valószínű, hogy a pénztárcabarát készülékekben hamarosan megjelenik.

De idővel táblagépekre, laptopokra, sőt járművekre is bevezetik, és olyan szolgáltatássá válik, amely nem korlátozódik a vészhelyzeti kommunikációra – bár utóbbiért majd valószínűleg díjat kell fizetni.

A műholdas összeköttetést a mobiltelefonok következő nagy dobásának tartják, mivel ez eléri azokat a vidéki, vagy távoli területeket, ahol nincs lefedettség.

A műholdas szélessáv gyors és általában megbízható, de drágább, mint a kábeles vagy üvegszálas megoldás.

A műholdas telefonok használatát tiltják egyes országokban, például Indiában és Kínában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!