Digitália

2022.12.22. 10:29

A Marson szálló por vethet véget az InSight űrszonda küldetésének

Már nem tud kapcsolatba lépni a Mars-szondával az InSight földi irányítócsoportja, amiből arra következtettek, hogy napelemei végleg lemerültek, így a NASA 2018-ban indult missziója ezzel a végéhez ért – jelentette be az amerikai űrhivatal (NASA). Az InSight négyéves küldetése alatt több mint 1300 Mars-rengést észlelt és feltérképezte a vörös bolygó rengésveszélyes régióit. Az űrszonda 2018 novemberében érkezett a Marsra a szeizmikus hullámok tanulmányozására, ami a bolygóképződés megismerésében nyújthat segítséget a tudósoknak.

Az InSight űrszonda első szelfije, 2018. december 11.

Forrás: Amerikai űrkutatási hivatal (NASA)

Az InSight utoljára december 15-én lépett kapcsolatba a Földdel. A NASA közölte, hogy bár a további kommunikációra nem nagyon van remény, azért változatlanul figyelik, hátha sikerül fogniuk a Mars-szonda jelzését – adta hírül az MTI. 

Az űrhivatal már májusban jelezte, hogy a szonda nyáron befejezi működésének tudományos szakaszát, mert napelemei a porosodás miatt egyre kevesebb áramot termelnek, szeizmométere csak júliusig tudja regisztrálni a Mars-rengéseket. Arról is előre tájékoztattak, hogy a missziót formálisan az év végén szüntetik meg.

„Láttam a küldetés indítását és érkezését, és miközben egy űreszköztől való búcsúzás mindig szomorú, az InSight által végzett lenyűgöző kutatások okot adnak az ünneplésre” – mondta el Thomas Zurbuchen, a NASA washingtoni tudományos missziós igazgatóságának helyettes vezetője. Mint hozzátette: a szondától kapott szeizmikus adatok nemcsak a Marsról, hanem más sziklás égitestekről, köztük a Földről is rengeteg információval szolgálnak.

Az InSight a NASA második marsjárója, amely működésének a vörös bolygón szálló por vet véget: az Opportunity szondát egy globális porvihar tette működésképtelenné 2018-ban. Az InSight irányítói abban reménykedtek, hogy a Marson jellemző erős szélviharok segíthetnek megtisztítani a szonda napelemeit, de ez nem történt meg.

A NASA két másik működő marsjárója, a Curiosity és a Perseverance továbbra is kifogástalanul működik, hála a nukleáris meghajtásnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!