Űrhajósprogram

2022.09.22. 17:30

Szaúd-Arábia jövőre női űrhajóst akar az űrbe küldeni

Borítóképünkön egy másik női úrhajós, Nora al-Matrooshi, az Egyesült Arab Emírségekből egy dubaji sajtótájékoztatón.

Nora al-MatrooshiGIUSEPPE CACACE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Giuseppe Cacace

Ő az első arab nő, aki űrhajós képzésbe kezdett, egyike annak a két emirátusinak, akiket több ezer jelentkező közül választottak ki. A 28 éves gépészmérnök kislánykora óta álmodozott az űrről, az iskolában a bolygókról és a csillagokról tanult. Ma pedig 

Szaúd-Arábia jelentette be, hogy elindítja űrhajós kiképzőprogramját, amelynek célja, hogy jövőre saját űrhajósokat, köztük nőt is űrbe küldhessen.

A királyság a Vision 2030 terv keretében, amelynek célja a gazdaság átalakítása és az olajtól való függőség csökkentése, aktívan támogatja a tudományt és a technológiát. Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös támogatja a nők nagyobb mértékű munkába állását a konzervatív muzulmán ország munkaerőpiacán. Szaúd-Arábiában hosszú idő után 2018-ban engedélyezték ismét a nők számára az autóvezetést.

A Szaúdi Űrhivatal közleménye szerint a szaúdi űrhajósprogram is szerves része a Vision 2030 tervnek. „Az egyik űrhajós egy szaúdi nő lesz, akinek űrmissziója történelmi pillanat lesz a királyság számára” – fogalmaztak.

Az első arab vagy muzulmán űrhajós a szaúd-arábiai Szultán bin Szalmán herceg volt, a trónörökös féltestvére,

aki tagja volt a héttagú legénységnek a NASA 1985-ös Discovery küldetésében. Később a Szaúdi Űrhivatalt is vezette 2018-tól 2021-ig, amikor Szalmán király tanácsadójává nevezték ki.

Az arab világban a szomszédos Egyesült Arab Emírségek űrprogramja tölt be vezető szerepet: 2021 februárjában Mars körüli pályára állított egy szondát és idén novemberben tervezi első holdjárójának felbocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!