Kutatók Éjszakája az NKE-n

2022.09.27. 12:06

A bűnügyi helyszíneléstől a VR repülő szimulátorig

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) a hagyományokhoz híven idén is csatlakozik a Kutatók Éjszakája országos programsorozathoz.

Forrás: Shutterstock

Szeptember 30-án izgalmas, inspiráló előadásokkal, kísérletekkel, interaktív bemutatókkal várja az intézmény az érdeklődőket Budapesten, a Ludovika Campuson, a bajai Víztudományi Karon, valamint Szolnokon.

A központi események helyszíne a Ludovika Campus, ahol bemutatók mellett számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Az Oktatási Központ két nagy előadótermében a Világok háborúja, a háborúk világa címmel 15.00 órától, a Terrorizmus: a gyengék fegyvere 16.00 órától, Az új űrverseny hajnalán? Világűr és emberiség a XXI. században 17.00 órától, a Különleges-e a magyar különleges jogrend? A kivételes hatalom dilemmái a járvány és a háború idején című panel 19 órától, a Mit tehetünk szomjazó, pusztuló Földünkért? Túlélésünk záloga a felmelegedés visszaszorítása című előadás pedig 21.00 órától kezdődik.

A kiberbiztonság aktuális kérdéseivel két előadás is foglakozik: 

Ugyan, ki akarna engem meghackelni? 

– A kibertér valós veszélyei az egyénekre és a digitális társadalomra nézve című előadás 20.00 órakor, A kibertér sötét oldala című előadás 21.00 órától hallható. A programokon mások mellett az Eötvös József Kutatóközpont, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, a Rendészettudományi Kar, valamint a Víztudományi Kar előadói jóvoltából nyílik lehetőség új tapasztalatok szerzésére.

15.30 perctől a budapesti Orczy-parkban szolgálati kutyás bemutatót lehet megtekinteni, a Rendészeti Oktatási Épületben 17.00, illetve 19.00 órától pedig a bűnügyi helyszínelés gyakorlati kérdéseivel és a határvédelem modern technikai eszközeivel lehet megismerkedni. Az Oktatási Központ aulájában 18.00 órától II. világháborús stratégiai hadijátékok kapnak helyet.

A Kutatók Éjszakáján az NKE-re látogatók 18.00 és 20.00 órától vezetéses látogatás keretében megtekinthetik az idén tavasszal megnyílt, az 1808–1945 közötti időszakot több száz eddig soha nem látott műtárggyal, fotóval és dokumentummal, eddig ismeretlen filmfelvételekkel, modern, digitális vetített és VR élményelemekkel bemutató Ludovika Történeti Kiállítást is a Ludovika Szárnyépületében.

Szolnokon a repülés világa iránt érdeklődők VR repülő szimulátoros bemutatót, UAS és ballon gyakorlati bemutatót, a drónok irányításának alapjait, valamint egy magyar fejlesztésű 3D-s nyomtató látványos nyomtatási folyamatát is megnézhetik a Debreceni Egyetem szolnoki campusára látogatók 18.00 és 21.00 óra között.

Baján, a Víztudományi Karon kipróbálható lesz egy drónszimulátor, a részvevők megismerkedhetnek a labortechnikával, valamint egy rendhagyó szabadulószobával is: a résztvevők játékos feladatok megoldásával ismerkedhetnek meg a vízmérnöki szakma rejtelmeivel. Kódok megfejtésével, lakatok kinyitásával kell 30 perc alatt kijutniuk a lakatra zárt irodából. Akik pedig tudományos, szakmai előadásokra kíváncsiak, megtalálhatják a kedvükre valót a többi között a vízellátás, a mesterséges intelligencia a vízjelzésben, valamint a tudatos energiafelhasználás témakörökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!