Artemis-program

2022.08.18. 07:20

Megérkezett az indítóállásba az új amerikai holdrakéta

Első repülése kevesebb mint két hét múlva esedékes.

Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. augusztus 17-én.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Terry Renna

Az amerikai úrkutatási hivatal (NASA) új holdrakétája szerdán megérkezett a floridai indítóállásba, első repülése kevesebb mint két hét múlva esedékes.

A 98 méter magas rakéta kedden késő este indult négy mérföldes útjára az óriási hangárból, és majdnem 10 óra alatt szállították át az indítóállásra. Végül szerdán napkeltekor került a végleges helyére.

A NASA tervei szerint a tesztrepülés augusztus 29-én indul, a legénységi kapszulában egyelőre csak három kísérleti bábut helyeznek el, az rajtuk elhelyezett érzékelők mérik majd a sugárzást és a keletkező rezgéseket. A kapszula távoli pályán kerüli meg a Holdat, majd a Csendes-óceánba zuhan. A tesztrepülés ideje hat hét.

Ez lesz a NASA Artemis-programjának első holdrepülése. Két éven belül már űrhajósokat akarnak Hold körüli pályára küldeni, 2025-ben már legénység landolna az égitesten. Az eredeti tervek szerint 2024-ben érkezett volna először amerikai űrhajós a Holdra a program keretében, ezt még a Trump-kormányzat jelentette be 2019-ben.

A NASA több mint egy évtizede, az űrsiklóflotta nyugdíjba vonulása után indította el a programot, a hosszú késedelem több milliárd dollárral növelte a költségeket.

Az amerikai űrügynökség Space Launch System (SLS) nevű hordozója 12 méterrel kisebb, mint a fél évszázada az Apollo-programhoz használt Saturn V rakéták, azonban nagyobb teljesítményű, mivel egy magfokozatot és két iker gyorsítórakétát használ.

Bill Nelson, a NASA igazgatója úgy fogalmazott,

ha ránézünk a rakétára, szinte retrónak tűnik, olyan, mintha a Saturn V-re pillantanánk vissza, csakhogy ez egy teljesen más, új, rendkívül kifinomult rakéta és űrhajó.

Az Apollo-programban 24 űrhajós repült a Holdra, tizenketten 1969 és 1972 között le is szálltak az égitesten.

A rakétát már harmadszor helyezték az indítóállásba, az áprilisi teszt ugyanis üzemanyag-szivárgás és egyéb problémák miatt sikertelen volt, és az SLS-t vissza kellett szállítani javításra a hangárba. A főpróbát júniusban megismételték, akkor ugyan jobbak lettek az eredmények, de indítás akkor sem történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!