Mesterséges intelligencia

2022.07.04. 14:54

Ilyen űrhajókkal járhatott volna a reneszánsz ember

Filippo Nassetti mesterséges intelligenciával festeti meg többek között Hieronymus Bosch és Caravaggio szemével az űrhajókat. Csodálatos produktumok, bennük a mesterséges intelligencia találkozik az 1500-as évek művészetével.

Filippo Nassetti olasz építész készíttette a Midjourney mesterséges intelligenciájával cikkünk lélegzetelállító illusztrációit. Az MI csupán szöveges utasítások alapján generálja a képeket: adott szavak, kifejezések, leírások alapján dolgozik. Nassetti azzal kísérletezik, hogy a művészettörténet legjelentősebb művészei, köztük

Hieronymus Bosch, Canaletto és Caravaggio stílusában űrhajókat festessen a reneszánsz pazar világába.

Nassetti azzal teszteli a béta szoftver képességeit, hogy olyan tárgyak ábrázolására bírja, amelyeket az adott művészek soha nem láthattak, és létezésüket sem képzelhették el.

Piero della Francesca

A Midjourney egy kutatólaboratórium mesterséges intelligencia programja, amely az OpenAI DALL-E-hez hasonlóan képeket hoz létre szöveges leírásokból. Műalkotások és képek óriási adatbázisán való gyakorlás révén a szoftver megtanulja számos nagy történelmi festő vizuális nyelvét, és a művész alkotásaihoz tökéletesen hasonlító festményeket állít elő.

Nem tudni pontosan, hogy hol van a Midjourney székhelye, és kik állnak mögötte. LinkedIn és a Github profiljaiból úgy tűnik, hogy a csapat egyes tagjai San Diegóban, mások San Franciscóban és Amszterdamban dolgoznak.

Goya

Mint látható, a mesterséges intelligencia felveszi utánozza a festők egyedi stílusát és technikáját; az eredeti festmények vizuális nyelvezetét és hangulatát meggyőzően reprodukálja. Bár az űrhajók teljesen idegenek a 600 évvel ezelőtti világában, stilárisan mégis kitűnően harmonizálnak vele.

Alakjuk és anyagiságuk teljesen eltérő az egyes művészeknél.

Canaletto

Ez a Canaletto-kép a ködös velencei lagúna fölött repteti a hajókat, míg az előbbi Goya-kép sötét és drámai, egy repülőgépbe zárt emberekkel.

Midjourney teljesen átlép a korabeli művész szerepébe.

Filippo Nassetti szerint az MI teljesen új távlatokat nyit meg a művészet és a design előtt, s közben megkérdőjelez számos hagyományos elképzelést is. Idézőjelbe teheti például a szerzői jogról alkotott fogalmainkat, a koncepció és a fejlesztés közötti kapcsolatot, valamint a technika szerepét a művészetben.

Borítóképünkön Hieronymus Bosch németalföldi festő stílusában készült alkotás Filippo Nassetti, illetve a Midjourney által

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!