Az űrt kutatja

2021.11.23. 11:46

Elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását

Néhány nappal elhalasztották a James Webb űrteleszkóp indítását, miután váratlan incidens történt az előkészületek során. Így várhatóan december 22-én indítják útnak a világűrbe.

A műholdat a Francia Guyanában lévő Kourou központban a technikusok a hordozórakéta adapteréhez erősítették, amikor egy szorítószalag hirtelen kioldódott és megrengette az obszervatóriumot.

A szakemberek átvizsgálják a műszereket, hogy az eset nem okozott-e kárt az egyes alkatrészekben.

   

A James Webb űrteleszkópot a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy

Ariane 5 rakétán indítják a világűrbe a Francia Guyanán lévő európai űrközpontból.

Miután eléri a világűrt, a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópja infravörös fény segítségével kutatja a következő évtizedekben a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat, a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat.

   

Az infravörös tartományban működő James Webb „szeme” képes lesz áthatolni a kozmikus poron és távoli égitestek igen halovány jelzéseit észlelni. Fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé.

   

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről, a Föld-Nap rendszer L2 Lagrande-pontjából fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait és mintegy 5-10 éven keresztül készít korábban elérhetetlen érzékenységű és felbontású felvételeket.

Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé,

így nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzol el.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában