Diáklányoknak

2021.10.14. 15:04

Most lehet regisztrálni a 10. Lányok Napja ingyenes programjaira

Milyen lehet egy női mérnök vagy kutató mindennapja? Bár hatalmas munkaerőhiánnyal küzdő területekről van szó, a lányok gyakran nem is gondolnak potenciális karrierként a műszaki, tudományos vagy informatikai pályákra.

Forrás: Lányok Napja

A Lányok Napja ingyenes pályaorientációs programjának az a célja, hogy az ország nagyvállalataival, egyetemeivel és kutatóintézeteivel közösen ledöntse a STEM területeket körülvevő nemi sztereotípiákat, és gyakorlati tapasztalatok, női példák felmutatásával segítse a pályaválasztás előtt álló lányok döntését.

A 10. Lányok Napja október 21-i programjaira itt még lehet regisztrálni a lanyoknapja.hu weboldalon.

Mi lehet a nyelv és az informatika kapcsolata? Hogy zajlanak a mindennapok a sebkezelés piacvezető nagyvállalatának üzemében? Hogyan lehet zenét generálni a mesterséges intelligencia segítségével? Ezekre mind a gyakorlatban kaphatnak választ a diáklányok, de elmélyedhetnek akár a 3D nyomtatás, VR innovatív megoldások vagy éppen a drónfelvételek szimulációs elemzéseinek és a reaktorok rejtelmeiben is.

Bár mindannyiunknak él egy kép a fejében a STEM (Science, Technology, Engineering, and Mathematics) területekről, a többség nem látja, valójában hogy is telnek a mindennapok egy kutatóintézetben vagy egy mesterséges intelligenciával foglalkozó nagyvállalatban.

Fotó: Lányok Napja

A szocializáció, a nemi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák és a nők alulreprezentáltsága sem segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat abban, hogy bátran elinduljanak a természettudományok és technológia irányába. A Lányok Napja viszont immár 10. alkalommal nyitja meg az általános iskolás és gimnazista lányok előtt az ország legnagyobb vállalatainak, kutatóintézeteinek és egyetemeinek kapuit, hogy saját szemükkel, gyakorlati programokon és női példákon keresztül fedezhessék fel maguknak ezt a világot, és bátrabban, tudatosabban tudjanak később döntést hozni a pályaválasztás során.

A színes programok, előadások, kísérletek és előadások Budapesten, vidéken és online egyaránt elérhetőek. Az intézmények egy életre szóló és inspiráló élménnyel készülnek a lányoknak, amin keresztül megtalálhatják a hozzájuk leginkább passzoló szakmát és karrierutat. A részletes program és regisztráció elérhető a Lányok Napja weboldalon.

A Lányok Napja programsorozat szervezője a Nature-díjas Nők a Tudományban Egyesület. Az egyesület célkitűzése, hogy egyre több fiatal lány válassza a tudományos pályát, majd megkapja a megfelelő támogatást és a munkájáért járó elismerést.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!