Tengeralattjáróról indították

2021.10.04. 09:50

Brutális hiperszonikus fegyvert teszteltek az oroszok (videó)

Először hajtott végre tesztindítást atom-tengeralattjáró az orosz Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgéppel.

6665238 04.10.2021 In this handout video grab released by the Russian Defence Ministry, Russian nuclear submarine Severodvinsk carries out the first test launch of the Zircon hypersonic missile, in the Barents Sea, Russia. Editorial use only, no archive, no commercial use. Russian Defence Ministry (Photo by

Forrás: Russian Defence Ministry / Sputnik / AFP

Fotó: Sputnik via AFP

Az orosz védelmi minisztérium közleményének előzménye, hogy Vlagyimir Putyin elnök az orosz parlament két háza előtt 2019 februárjában tartott beszédében elmondta, hogy a Cirkon

kilencszeres hangsebességgel haladva több mint ezer kilométeres hatókörben lesz alkalmas tengeri és szárazföldi célpontok megsemmisítésére.

2019 decemberében közölte, hogy készül a hiperszonikus robotrepülőgép szárazföldi állomásoztatású változata is. Alekszandr Moiszejev, az Északi Flotta parancsnoka tavaly márciusban helyezte kilátásba, hogy tengeralattjárókat is alkalmassá tesznek az indítására.

Alekszej Krivorucsko védelmi miniszterhelyettes még januárban közölte, hogy a Cirkon sorozatszállítása az orosz fegyveres erőknek a tervek szerint 2022-ben kezdődik meg. Augusztusban, az Armija 2021 haditechnikai fórum alkalmával a moszkvai katonai tárca közölte, hogy a gyártásra leszerződött a KTRV vállalattal.

A mai tájékoztatás szerint az orosz haditengerészet Szeverodvinszk

atom-tengeralattjárója feltételezett tengeri cél ellen hajtott végre sikeres lövészetet a Barents-tengeren.

A védelmi tárca a tesztelést sikeresnek minősítette.

A minisztérium hétfő délután a Cirkon „szárnyas rakéta” egy újabb, ezúttal 40 méteres vízmélységből történt tesztindításáról számolt be, ugyancsak a Szeverodvinszk tengeralattjáró fedélzetéről. A tárca szerint a feltételezett célt ezúttal is eltalálták és a második teszt is sikereres volt. A korábbi indítások az Admiral Gorskov fregatt fedélzetéről történtek.

A Cirkonokat tesztelő orosz Északi Flotta valójában az orosz fegyveres erők hadászati haderőnemközi egyesülése, amely az Interfax hírügynökség szerint az Északi-sarkvidéken és a világóceán más területein védelmezi Oroszország érdekeit. Az Északi Flotta, amely 2021. január 1. óta önálló katonai körzet státust kapott, az orosz haditengerészet legerősebb tengeralattjáró-csoportosulásával rendelkezik.

Borítóképünkön az orosz védelmi minisztérium által közzétett felvételen a Szeverodvinszk orosz atom-tengeralattjáró a Cirkon hiperszonikus rakéta első tesztkilövését hajtja végre a Barents-tengeren, Oroszországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!