A számok nem hazudnak

2021.08.23. 15:08

Ez lett a Facebook legtöbbet olvasott cikke

A The New York Times szerint szándékosan késve, most szombaton adta ki idei első negyedéves jelentését a Facebook: igazán lehangoló, hogy mi volt a platform legnépszerűbb tartalma.

Forrás: Shutterstock

Bizakodnánk, hogy gombolyaggal játszó kismacska, esetleg egy celeb szupertitkos diétája, netán levetett melltartója lehetett a nyerő. De nem: a hamis hírek felszámolásának újabb és újabb módszereit mintegy kéthavonta bejelentő közösségi oldal abszolút sztárja az a cikk lett, amely szerint

a Covid-19 vakcina beadása halálos kimenetelű lehet.

A hírt 53 millió ember látta, az Egyesült Államokban kimagaslóan a legtöbben ezt olvasták a január és március közötti időszakban. A történet egy floridai orvosról szól, aki meghalt két héttel azután, hogy Covid-19 vakcinát beadták neki. Eredeti forrása egy Sun-Sentinel című lap, melynek beszámolóját nagy sikerrel terjesztette a Chicago Tribune.

Egyáltalán nem volt semmilyen bizonyíték arra, hogy a robbanásszerűen terjedő hír igaz, de addigra már milliók posztolták ki rögeszméiket, s további milliók boldogan osztották tovább az „igazságot”. A cáfolatokat persze a töredékük sem látta.

Közben a vírustagadás prófétái Tanzániától Ukrajnán át Norvégiáig sorra halnak meg. Legutóbb a népszerű amerikai vírustagadó rádiós műsorvezetőt vitte el a Covid: szegény csak a kórházi ágyán változtatta meg a nézetét, s buzdított – későn – a vakcina elfogadására.

Az ilyen tömeges félretájékoztatásra mondta nemrég a kamerába Joe Biden elnök, hogy „megöli az embereket”. A videó:

NBC's " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@PeterAlexander: „What's your message to platforms like Facebook [regarding COVID misinformation]?”

President Biden: „They're killing people.” pic.twitter.com/TIaoeESMdk

Mit üzen a Facebooknak és a többi hasonló a közösségi médiának, kérdezte a riporter. „Ők megölik az embereket.” – válaszolta Biden.

Aztán később visszavonta ezt a fogalmazást.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!