SUSE trendek

2021.08.29. 06:00

A konténer az új elektromosság?

A konténertechnológia fontos problémákat old meg, de új kihívásokat is teremt. Mivel egyszerűsíti az alkalmazások fejlesztését, hordozását és bevezetését, egyre több helyen használják.

Forrás: Shutterstock

Hamarosan minden eszközön konténerizált programok fognak futni a legkisebb kütyüktől kezdve a legnagyobb berendezésekig, ezért jelentőségüket az elektromosságéhoz hasonlítják.

A konténertechnológia kiküszöböli például azt a nehézséget, hogy a fejlesztő kódja a saját gépén tökéletesen fut, de a célkörnyezetben már nem. Vagy működik ugyan, de máshogy, mivel a két rendszer eltérő.

A konténerbe csomagolt alkalmazások könnyen hordozhatók, és bármilyen környezetben ugyanúgy viselkednek, ezért nincs velük ilyen probléma, ami nagy mértékben egyszerűsíti az alkalmazások fejlesztését, mozgatását és bevezetését. A jelentős előnyök miatt a SUSE szakértői arra számítanak, hogy

hamarosan mindenhol konténerizált alkalmazások fognak működni a forgalmi lámpáktól kezdve az ATM automatákon és elektromos járműveken át minden edge eszközig,

amelyek robbanásszerűen terjednek napjainkban. A konténertechnológiát ezért leginkább az elektromossághoz lehet hasonlítani: minden berendezésen ott lesz, amint megnyomják a bekapcsológombot.

Felügyelő kerestetik

Akadnak azonban problémák a konténerekkel kapcsolatban, amelyekre mindenképpen megoldást kell találni, hogy maximálisan ki lehessen használni az előnyeiket, hiszen a technológia népszerűsége gyorsan nő. A legnagyobb kihívást a legtöbb szervezetnél a kezelés és a felügyelet jelenti. Egyre több konténer működik a különféle rendszerekben, IoT-eszközökön, a felhőben, az adatközpontban, a fejlesztői és az éles környezetben, így egyre nehezebbé válik a kezelésük. Emellett arra is szükség lehet, hogy összekapcsolják a különböző hostokon működő konténereket, illetve kiegyensúlyozzák és finomhangolják a terhelés eloszlását.

Ezek olyan feladatok, amelyek külön szaktudást igényelnek, ami a legtöbb vállalatnál hiányzik. A szakértők szerint azonban az ilyen jellegű kihívások kezeléséhez nem kell feltétlenül új szakembereket felvenni vagy továbbképzésre küldeni a meglévő munkaerőt. Létezik ugyanis olyan eszköz, amellyel egyszerűen, minimális ismeretekkel elláthatók ezek a teendők.

Rancher, a konténereket terelő juhász

A Rancher konténermenedzsment-eszközzel egyetlen nagy, jól használható és jól átlátható rendszerben felügyelhető akár több ezer konténer, legyenek bárhol: a nyilvános vagy privát felhőben, a peremhálózatokon vagy a cég saját adatközpontjában.

Minden szükséges eszközt és technológiát magában foglal, ezért egyszerre vezérlő rendszer, monitorozó eszköz és egy olyan megoldás, amellyel telepíthetők és kezelhetők a konténerek. A konténeres fürtök telepítésére több különféle lehetőséget biztosít, például a legfontosabb felhőszolgáltatóknál (AWS, Azure, GKE stb.) vagy a privát felhőben, de az edge környezetekben és a helyi adatközpontokban telepített fürtöket is lehet importálni a rendszerbe.

Az eszköz a vállalati szintű biztonságról is gondoskodik azáltal, hogy lehetővé teszi a személyazonosságok kezelését, ami alapján biztosíthatók a hozzáférések a Kubernetes fürtökhöz. Ezzel a megoldással tehát a cégek rendkívül könnyen és gyorsan használatba vehetik a konténereket még akkor is, ha korábban nem használtak ilyen technológiát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!