Mérete: két atom

2021.07.01. 12:04

Elkészült a világ legapróbb technológiai eszköze

Izraeli kutatók alkották meg a szabad szemmel biztosan nem látható eszközt.

Forrás: Shutterstock

A technológiai áttörésnek köszönhetően a tudósok

most először lehetnek képesek a kristályos eszközök vastagságát csupán két atomnyira csökkenteni.

A Tel Aviv-i Egyetem (TAU) közlése szerint az új technológia lehetővé teszi az információ tárolását a tudomány által ismert legvékonyabb egységben, a természet legstabilabb és leginertebb (környezetével kémiai reakcióba nem lépő) anyagaiban.

Scientists from Israel's " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@TelAvivUni have made a major scientific breakthrough, creating the world's thinnest technology – just two atoms thick – that could boost electronics' speed while cutting down on energy consumption.#Israel | #Sciencehttps://t.co/9o9ywNYwBW

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 30, 2021

A Science című tudományos lapban közölt tanulmány szerint a szakértők a jövőbeli elektromos eszközöket kívánják fejleszteni sűrűség, sebesség, energiahasználat és hatékonyság tekintetében.

A jelenlegi innovatív eszközök apró kristályokból állnak, amelyek nagyjából mindössze egymillió atomból állnak, mintegy száz atomnyi szélesek, hosszúak és vastagok.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!