Források szerint

2021.06.30. 11:24

Súlyos informatikai támadás érte Németországot Oroszországból

A hírt a Bild című német lap a hírportálja hozta, s a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) megerősítette a támadás tényét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Preechar Bowonkitwanchai

Értesüléseik szerint az utóbbi napokban történt kibertámadást az APT28 és a Fancy Bear néven is ismert hackercsoport hajtotta végre, amely

az orosz katonai hírszerzéshez (GU) kötődik.

A művelet célpontja az úgynevezett kritikus infrastruktúra és a bankrendszer volt.

A lehetséges indíték a megtorlás az Oroszországot sújtó szankciókért. Az is elképzelhető, hogy a támadás célja a Fehéroroszországgal és államfőjével, Aljakszandr Lukasenkával szembeni kemény szankciók megakadályozása – írta a Bild, rámutatva, hogy a Fehéroroszország elleni tervezett szankciók között van az ország kizárása a SWIFT nemzetközi bankközi fizetési rendszerből.

A Bild felidézte, hogy

a GU az irányítása alatt álló hackercsoportok révén az utóbbi években több nagyszabású kibertámadást intézett Németország ellen.

A hackerek többször behatoltak a szövetségi parlament (Bundestag) informatikai rendszerébe, megszereztek adatokat politikusokról, az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) pedig elloptak adatokat, amelyeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő egyik első oltást kifejlesztő BioNTech német biotechnológiai társaság nyújtott be az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő hivatalhoz.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!