Új küldetés

2021.04.09. 10:21

Csatlakozott a Gagarin űrhajó a Nemzetközi Űrállomáshoz

Az emberes űrrepülés kezdetének 60. évfordulója alkalmából nevezték el Jurij Gagarinról a Szojuz űrhajót. Fedélzetén háromfős legénységgel indult.

Bajkonur, 2021. április 8. A Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség által közreadott képen Mark Vande Hei, a NASA, valamint Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, a Roszkozmosz ûrhajósai, a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) induló következõ, 65-ös expedíció tagjai (b-j) sajtótájékoztatón vesznek részt a Bajkonurban 2021. április 8-án. Az ûrhajósok a tervek szerint április 9-én indulnak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra.

Forrás: MTI/AP/Roszkozmosz Orosz Szövetségi Ûrügynökség

Fotó: -

Az Oleg Novickijt és Pjotr Dubrovot, az orosz Roszkoszmosz, valamint Mark Vande Heit, az amerikai NASA űrhajósát szállító Szojuz Msz-18-as űrhajó ultrarövid, kétfordulatú pályát követve, 3 óta 25 perc repülés után, közép-európai idő szerint 13 óra 07 perckor csatlakozott a Nemzetközi Űrállomás Raszszvet moduljához.

A NASA által közreadott kép Mark Vande Hei amerikai (k), valamint Pjotr Dubrov (felül) és Oleg Novickij orosz ûrhajósokról, a Nemzetközi Ûrállomásra (ISS) induló következõ, 65-ös expedíció tagjairól, mielõtt felbocsátják õket a Szojuz MSz-18 ûrhajóval.
Fotó: Bill Ingalls / MTI/EPA/NASA

Az állomáson jelenleg két orosz kozmonauta, Szergej Rizsikov és Szergej Kugy-Szvercskov, négy amerikai asztronauta, Kathleen Rubens, Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, valamint egy japán űrhajós, Nogucsi Szoicsi tartózkodik. A legénység utóbbi négy tagja tavaly októberben, a SpaceX Crew fedélzetén érkezett a Föld felszíne fölött mintegy 400 kilométeres magasságban keringő objektumra.

A Gagarin legénysége a tervek szerint 191 napot tölt majd a világűrben,

mintegy félszáz tudományos kísérletet fog elvégezni és kétszer végez majd munkálatokat az űrbe kilépve, az új Nauka többfunkciós modul fogadásakor. Az űrállomás jelenlegi lakói közül hárman jövő héten térnek vissza a Földre.

A világ első űrhajósa, Jurij Gagarin 1961. április 12-én startolt el Bajkonurból a Vosztok-1 fedélzetén. 108 perces repülésének évfordulóját az űrhajózás napjaként ünneplik meg Oroszországban.

Borítóképünkön Mark Vande Hei, a NASA, valamint Oleg Novickij és Pjotr Dubrov, a Roszkozmosz űrhajósa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!