Civilek a Föld körül

2021.03.31. 09:56

Ők a SpaceX magánűrutazásának az űrhajósai

Összeállt a Földet megkerülő privát űrutazás legénysége.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski (b-j), a Crew Dragon ûrhajó utasai a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán

Forrás: MTI/AP/SpaceX

Fotó: -

Kiválasztották azt még a hiányzó két embert, akik Jared Isaacman amerikai milliárdossal részt vehetnek a SpaceX magán űrvállalkozás Földet megkerülő Inspiration4 misszióján 2023-ban.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski (b-j), a Crew Dragon ûrhajó utasai a Cape Canaveral-i Kennedy Ûrközpont kilövõállásán
Fotó: MTI/AP/SpaceX

A négyfős privát legénység utolsó két tagja Sian Proctor főiskolai oktató és Chris Sembroski, a légierő egykori rakétakezelője.

Isaacman a maga mellé szóló három jegyet jótékony célra ajánlotta fel

és kijelentette, hogy a jegyek révén 200 millió dollárt (59 milliárd forintot) fog gyűjteni a St. Jude Gyerek Kutatókórház javára és az egyik jegyet a kórháznak ajánlotta. Februárban bejelentették, hogy a 29 éves Hayley Arceneaux, egy csontrákból gyógyult orvosasszisztens, a kórház egykori páciense biztosan részt vehet a különleges utazáson.

A Földet megkerülő Inspiration4 misszió a SpaceX közlése szerint várhatóan szeptember közepén indul.

Ez lesz az első olyan űrutazás, ahol egyik résztvevő sem profi asztronauta.

A legénység űrhajós kiképzést kap, sürgősségi vészhelyzeti képzésen, valamint részleges és teljes szimulációkon vesz részt.

A Crew Dragon kapszula 540 kilométeres magasságban fog keringeni a Föld körül, ez 120 kilométerrel magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szintje és egy szinten van a Hubble Űrteleszkóppal.

Az utazás végén a Crew Dragon puha landolással érkezik meg Florida közelében.

Azt,

hogy a 3-4 napos űrutazásért mennyit fizetett, Isaacman nem árulta el.

A St. Jude kórháznak 100 millió dollárt ajánlott fel, míg adományozók további 13 millió dollárt gyűjtöttek össze.

Borítóképünkön az űrhajósok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!