Pályakezdők és karrierváltók

2021.02.01. 12:02

Sikeres az Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program

Már több mint négyezren álltak munkába, a munkáltatók elégedettek.

Forrás: Shutterstock

A 2017-ben indult Informatikai Fejlesztői Karrier Start Program (IFKSP) elősegíti az IT szektor és az ágazati foglalkoztatás további bővülését, ami elengedhetetlen a magyar gazdaság fenntartható növekedéséhez – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, hogy a 2021 végéig tartó program idő előtt teljesítette a résztvevők munkába állására vonatkozó célszámokat:

a szakmai képzést elvégzők közül már több mint 4000 informatikus dolgozik az együttműködő cégeknél.

Az informatikai szektor dinamikusan fejlődik Magyarországon, a koronavírus-járvány ellenére csak tavaly több mint 25 ezer fővel nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma. A kormány állami és piaci vegyes finanszírozású programjával is támogatja a vállalkozások képzett munkaerő iránti élénk keresletének kielégítését. A digitalizáció Magyarország egyik kitörési pontja lehet, tovább erősítheti hazánk helyzetét az informatikai beruházások megszerzéséért folyó versenyben – tette hozzá Bodó Sándor.

A 2017 augusztusában indult 2+2 éves program célja legalább 4000 informatikus szakember képzése és munkába állítása. Az IFKSP keretében legalább középfokú végzettséggel rendelkező, pályakezdő vagy karrierváltó felnőtteket oktatnak a piaci igényeknek megfelelő hiányszakmákra.

A képzés jelenleg öt állandó szakirányon folyik – NET fejlesztő, Java fejlesztő, webfejlesztő, szoftvertesztelő és alkalmazás üzemeltető –,

de a kínálat szükség esetén bármilyen egyéb programozási nyelvvel vagy technológiával bővíthető. A lebonyolító több mint száz partnerrel működik együtt, a lehetséges munkaadók között nagyvállalatok, kis-és középvállalkozások és a közszféra cégei is megtalálhatók.

A végrehajtás az eredeti ütemezésnek megfelelően folyik, a képzések folyamatosan zajlanak. A program kezdete óta összesen 11 279 fő jelentkezett, a felvételt nyerők lemorzsolódási aránya az 1 százalékot sem éri el.

Az érdeklődők többsége a 26-40 éves korosztályba tartozik, több mint felük a közép-magyarországi régióban él.

Az együttműködő cégek visszajelzéseik szerint elégedettek a végzettek gyakorlati szaktudásával, a 4000 elhelyezkedett zavartalanul beilleszkedett. A program a vállalkozások számára képzett munkaerőt biztosít, a résztvevőket kenyérkeresethez, tisztességes bérekhez segíti – összegzett Bodó Sándor. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy február 8-ig várják az igényléseket a kutatók és fejlesztők innovatív bértámogatására. A nemzetközi kitekintésben egyedülálló program forrásai mások mellett az informatikusok munkahelyeinek megőrzésére is fordíthatók. Mostanáig 320 vállalkozás kérte a KFI bértámogatást összesen 3500 munkavállaló megtartásához vagy felvételéhez 2,5 milliárd forint értékben.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!