NASA misszió

2021.02.23. 09:20

Íme, az első Marson készített színes videó

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) bemutatta kedden az első jó minőségű videót, amelyet a Perseverance marsjáró készített napokkal korábbi leszállásakor.

(FILES) This handout file illustration obtained on March 5, 2020 courtesy of NASA shows the Mars rover Perseverence. - NASA on March 5, 2020 announced the name of its next Mars rover: Perseverance. It will be the fifth exploratory vehicle on the Red Planet following in the tire tracks of the similarly augustly titled Sojourner, Spirit, Opportunity, and Curiosity. The name was announced at an event at Lake Braddock Secondary School in Burke, Virginia, to congratulate the seventh grade student who picked it, Alex Mather. "Alex's entry captured the spirit of exploration," said Thomas Zurbuchen, associate administrator of the Science Mission Directorate. "Like every exploration mission before, our rover is going to face challenges, and it's going to make amazing discoveries." Like its forebears, Perserverance was named by school-age children in nationwide contests -- starting from Sojourner in 1997 to the Spirit and Opportunity rovers, which landed on Mars in 2004, to Curiosity, which has been exploring Mars since 2012. (Photo by Handout / NASA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / NASA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: NASA

Fotó: AFP

A mintegy 3 perces felvételen látszik, amint a jármű hatalmas fékezőernyője kinyílik, és hogy a rakétahajtóművek felverik a vörös port, amely a bolygót borítja.

A felvétel minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A marsjáró mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és marsi szél zúgását.

Az alábbi 4K videón pedig – ha lejátszáskor nyomva tartjuk az egér gombját – a képet elhúzva körül lehet nézni, s 360 fokban ugyanazt látjuk, amit a Perseverance.

A járgány kamerája önmagát természetesen nem tudja felvenni, megforgatva ezért látható fekete négyzet a felvételen.

Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a marsjáró a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben. Nem sokkal ezután az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek róla a Földre.

A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve terveznek visszahozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg őket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!