Van ötletünk!

2021.01.13. 18:00

Megmutatjuk, hol adnak az eddiginél nagyobb ingyen tárhelyet

Több alternatívája van a lopakodva fizetőssé váló Google Fotók tárhelynek, ráadásul akad köztük sokkal nagyobb helyet kínáló is, mint amit a keresőóriás hamarosan megvon a felhasználóktól.

Forrás: Shutterstock

Mint már többször megírtuk: júniustól a Google a fotóink feltöltését az alap, összesen 15 GB ingyenes tárhelyre fogja automatikusan feltölteni.

A szolgáltatás csak látszólag maradt a régi: a gyakorlatban a változás azt jelenti, hogy az eddig korlátlanul, ingyenesen tárolt képek további, automatizált mentése hamar felemészti a tárhelyünket: vagy vásárolunk havi vagy éves díjért a Google One-on helyet, vagy – ha el akarjuk kerülni a fizetést, de meg kívánjuk tartani a képeket – az összes eddig tárolt fotónkat letölthetjük a számítógépünkre.

Ahhoz először is kapcsoljuk ki a mobilon a Google Fotók automatikus mentését, majd kövessük az itt leírtakat a képek mentéséhez.

Persze a jövőben is jól jönne az ingyenes képmentés, hiszen sohasem lehet tudni, hogy a most elkattintott fotót mikor akarjuk – akár évek múltán – újra megnézni, letölteni, vagy a számítógépünktől távolabbi helyen másoknak megmutatni.

Több ismert és kevésbé ismert oldal akad, amelyen alapszolgáltatásként, vagy reklámokkal terhelten ingyenes tárhelyet szerezhetünk: felsorolásunkban a végére tartogatjuk a legtöbbet kínáló szolgáltatót.

MEGA

Tulajdonosa a leginkább a botrányairól híres Kim Dotcom, a fura nevet választott német üzletember. A Megaupload a mai napig kezdésnek 50 GB tárhelyet ad ingyen, aztán egy hónap után csökkentheti 15 GB-ra, ami viszont már évek óta megbízhatóan rendelkezésre áll.

A MEGA használható online képnézegetőként, s általa könnyű másokkal fájlt megosztani is.

Amazon

Az Amazon Prime 5 GB ingyen helyet, s a készülékekkel való szinkronizációt nyújtja a regisztráltaknak. A szerényebb kapacitásért cserébe az Amazon megbízhatóságát kapjuk.

Dropbox

A többihez hasonlóan működő tárhelyen is pár akcióval, mások ajánlásával 5 GB fölé tudjuk tornászni a tárolhat méretet.

Degoo (a nagy fogás)

A kevésbé ismer nevű szolgáltató mindegyik vetélytársán túllicitál: ingyen ad 100 GB helyet.

Ez még akkor is igen kedvező ajánlat, ha figyelembe vesszük, hogy reklámokat kell elviselni érte. Három készüléket kezel egyszerre a free változat, s meg tudjuk növelni bónuszokkal még a 100 GB-ot, ha néhány ismerősünket rábeszélünk (a számukra is ingyenes) használatára.

Ajánlott az óvatosság!

Érdemes figyelni rá, hogy egyik ingyenes tárhely – így a Degoo – sem szereti a kihasználatlan könyvtárakat. 90 nap után figyelmeztetést kapunk, s ha továbbra sem lépünk be egyszer sem, a felhőtárunk megszűnik, a régi fájlokat felszámolják.

Tanulságos, hogy a Google Fotók kiváló, díjmentes ajánlatát váratlanul így tehette burkoltan fizetőssé a keresőóriás.

Az ingyenes tárhelyek kapacitását – sőt, akár a fizetősekét is – bármikor korlátozhatja, változtathatja szolgáltató: az igazán fontos fájlokat, képeket hosszabb távon biztosabb a saját készüléken tartani, s csak a biztonsági mentést bízni az ingyenes megoldásra.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!