Nemzetközi űrállomás

2020.10.14. 15:50

Most csatlakozott szupergyors üzemmódban az ISS-hez a Szojuz űrhajó

A Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) csatlakozott a Szojuz, fedélzetén két orosz és egy amerikai kozmonautával.

Forrás: Shutterstock

A Bajkonurból felbocsátott Szojuz MSz-17-es most első ízben szupergyors üzemmódban,

mintegy három óra alatt csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), miután kétszer megkerülte a Földet.

Welcome aboard the orbiting laboratory, Kate, Sergey and Sergey. Let the science begin! https://t.co/1KkMWsYKtx

Mint a Twitter videón látható, az űrhajóval Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov, illetve Kate Rubins érkezett az ISS-re.

A három űrhajós 117 napot tölt majd az űrállomáson. Orosz hírügynökségek ismertetése szerint a két orosz kozmonauta ez idő alatt 55 tudományos kísérletet végez el, és rájuk hárul az a feladat, hogy megtalálják a szivárgás okát a Zvezda modulban. Emellett két űrsétát is terveznek: előkészítik a Pirs dokkolómodul leszerelését és „elsüllyesztését”, hogy a helyére kerülhessen majd a Nauka modul, amely jövő áprilisban érkezik az űrállomásra.

Jelenleg Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner orosz, illetve Chriss Cassidy amerikai űrhajós tartózkodik az ISS fedélzetén. Ők októbert 22-én térnek vissza a Földre.

Az Interfax hírügynökség szerint Ivan Vagner az űrállomás fedélzetéről felvételt készített a Szojuz felbocsátásáról. A Progreszsz teherűrhajókkal dolgozták ki a szupergyors csatlakozási eljárást, az embereket szállítók űrhajók dokkolása eddig mintegy hat órát vett igénybe.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!