Járvány

2020.09.29. 10:40

39 perc alatt ad megbízható eredményt az új koronavírusteszt

El lett a világ leggyorsabb SARS-CoV-2 tesztje: az új PCR tesztet elsősorban mobil tesztközpontokban történő használatra fejlesztették ki.

A healthcare worker uses a swab to collect a sample at a temporary testing center for the novel coronavirus in Spanish Basque city of Azpeitia on August 15, 2020, following a new COVID-19 outbreak detected in the city.

Forrás: AFP

Fotó: Ander Gillenea

A Bosch új PCR tesztet fejlesztett ki a SARS-CoV-2 kórokozó kimutatására szolgáló Vivalytic elemző eszközéhez.

A teszt 39 perc alatt megbízható eredményt ad, és jelenleg világszerte a leggyorsabb polimeráz láncreakciós teszt.

Kifejezetten mobil tesztközpontokban, például autópálya-töltőállomásokon vagy repülőtereken történő használatra fejlesztették ki: a tesztelt páciensek még a helyszíni várakozási idő alatt kapnak megbízható eredményt. Az Európában már elérhető, CE minősítéssel rendelkező teszt enyhíti a laboratóriumok leterheltségét, illetve biztonságosabbá teszi az utazást és a munkavégzést.

Az új, csak a SARS-CoV2 vírust azonosító Bosch PCR teszt fejlesztése a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) által finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt része.

A teszt szenzitivitása 98, specifikussága pedig 100 százalék.

Világelső: öt minta egyidejű tesztelése

A Bosch március végén, mindössze hat hét fejlesztés után indította útjára a Vivalytic elemző készülékével elvégezhető első PCR-tesztet, amely multiplex tesztként két és fél óra alatt egyidejűleg ellenőrzi a SARS-CoV-2 vírus és kilenc másik légzőszervi betegség genetikai mintáit.

A most elkészült, új, gyorsított teszt kizárólag a SARS-CoV-2 kimutatására szolgál.

A fejlesztési munka még mindig gőzerővel zajlik: 2020 október elejétől már egyszerre öt mintát lehet majd értékelni egyetlen tesztkazettában hasonló gyorsasággal, ami világelsőnek számít.

A Bosch így bővíti a rendelkezésre álló tesztelési kapacitást, lehetővé téve napi több mint 160 minta teljesen automatizált feldolgozását egy Vivalytic eszközzel. Ráadásul az optimalizált szoftver a következő hetekben még tovább csökkenti a SARS-CoV-2 vírus kimutatási idejét.

Vivalytic elemzőeszköz: egyszerű használat a tesztközpontban

A Bosch tesztjének előnye a gyors elemzésben és a könnyű használatban rejlik. A teszt során a beteg orrából vagy garatából vesznek mintát egy pálcika segítségével, majd a vizsgálati kazettába helyezik. Ezután a tesztkazettát, amely már tartalmazza a vizsgálathoz szükséges összes reagenst, behelyezik a Vivalytic készülékbe az automatizált elemzéshez. A Vivalytic elemzőkészülék felhasználóbarát, használatát az orvosi személyzet egy rövid képzéssel meg tudja tanulni. Az év végére a Bosch egymillió tesztre szeretné növelni kapacitását.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!