Betolakodó az otthonban

2019.12.19. 06:00

Nálunk is árulják a biztonsági kamerát, amivel kislányt ijesztgettek

A fél világot bejárta a hír, hogy egy család otthonába könnyedén benéztek. Európában, s Magyarországon is árulják a kütyüt, érdemes jól beállítani.

Forrás: Shutterstock

Mind többen használnak elfogadható ára miatt kapucsengő helyett videós kamerát, illetve lakáson belül egyszerűbb, de távfelügyeletre is alkalmas biztonsági kamerát.

Ilyen, nálunk is árusított, Ring típusú készüléket szerelt fel egy amerikai családanya, hogy munkaidőben is tudja vigyázni a kislányát. Négy nappal a telepítés után nyolcéves kislánya, Alyssa arra figyelt fel, hogy egy férfi hangja szólal meg a szobájában és – mint az alábbi videón látható és hallható – azt mondja neki, hogy

„Én vagyok a legjobb barátod, én vagyok a Mikulás.”

Each time I've watched this video it's given me chills.

A Desoto County mother shared this Ring video with me. Four days after the camera was installed in her daughters' room she says someone hacked the camera & began talking to her 8-year-old daughter.

Az idegen feltörte a Ring biztonsági kamera rendszerét, s nem elégedett meg vele, hogy Mikulásként lépjen fel, hanem arra is biztatta a kütyü hangszóróján keresztül a rémült kislányt, hogy törje össze a lakás berendezését.

Az anyuka feltételezi, hogy az illető hosszasan megfigyelte őket, nézhette, míg öltözködnek, alszanak. Szerinte egyébként egy közelben élő ismerős lehetett az elkövető.

Hogyan történhetett meg?

A gyártó Ring a CNN kérdésére azt válaszolta, hogy az illető valószínűleg azért lépett be olyan könnyen a rendszerbe, mert a család nem állított be megfelelő jelszót, hanem hagyta a készüléket a gyári, alapértelmezett kóddal működni. A Ring közölte, arra ösztönzik a felhasználókat, hogy lehetőleg kétlépcsős azonosítást is állítsanak be a rendszeren.

Ne használjunk születésnapot és családnevet, vagy más, túl könnyen kitalálható kódot. Megfelelően erős jelszó nélkül ugyanis még a szakmailag képzetlen betolakodók is könnyedén feltörhetik a kütyüket, okoseszközöket – a felhasználói hanyagság megbosszulja magát.

A kislánynak szerencsére a rémületen kívül nem esett semmi baja.

Másutt is feltörtek Ring eszközöket

A CNN említett cikke szerint egy hét alatt három más helyszínen is meghekkelték a gyártó népszerű készülékét. A termékre idegenek bejelentkeztek, fenyegetődztek, otromba megjegyzéseket tettek.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!