75. Velencei Filmfesztivál

2019.08.30. 15:30

Elstartolt az idei velencei filmfesztivál

Velencében a nyár vége még velencei léptékkel is különösen zsúfolt időszaknak számít.

Váró Kata Anna

Forrás: AFP

A Mostra képzőművészeti biennáléja még tárt kapukkal várja a látogatókat Giardinibe, augusztus 28-tól pedig a Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica, azaz a világ legöregebb és a mai napig az egyik legnagyobb presztízzsel bíró filmfesztiválja is ezrével vonzza az érdeklődőket.

Az idén már 76. alkalommal megrendezett fesztivál helyszíneként ismert Lido di Venezián még tombol a nyár, a sziget közkedvelt strandjai most is zsúfolásig teltek a fesztiválnak és a strandolóknak is egyaránt kedvező melegben. Miközben az olasz iskolások a tengerben élvezik, hogy itt csak szeptember 15-én szólal meg először az iskolacsengő, a fesztiválra látogató szakmai közönség már nehezebben viseli a tűző napon sorba állással töltött időt.

Látogatóbarát terek

Az utóbbi évek folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően látogatóbarát fesztiváltér fogadta a nyitónap vendégeit, közöttük a francia film legnagyobb díváját, Catherine Deneuve-öt, aki 2006-ban zsűrielnöki teendőket látott el itt, én pedig a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének zsűrijében vehettem részt a fesztiválon, így megadatott, hogy tíz napon át együtt mozizhattam Deneuve-vel.

Mivel az őszi fesztiválok, mint Velence és a pár nappal később kezdődő Torontói Nemzetközi Filmfesztivál az éves Oscar-verseny utolsó jelentős állomásainak számítanak, várhatóan idén is számos Oscar-jelölés kerül ki majd innen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!