Bulvár, celeb

2017.11.20. 12:52

Meghalt a sorozatgyilkos-szektavezető Charles Manson

Vasárnap, 83 éves korában természetes okok miatt elhunyt a 20. század egyik leghírhedtebb bűnözője, Charles Manson.

Vasárnap, 83 éves korában természetes okok miatt elhunyt a 20. század egyik leghírhedtebb bűnözője, Charles Manson.

1969-ben Manson az általa vezetett szekta néhány fiatal tagját felbujtotta hét brutális gyilkosság elkövetésére. Az áldozatok között volt Roman Polanski rendező felesége, az épp várandós Sharon Tate színésznő is. A nagy port kavart eset után Charles Mansont a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, mivel - bár ő fizikailag nem vett részt a cselekményben - egyértelműen az ő utasítása volt a gyilkosságok elkövetése.

A férfi, akinek a neve az évek során egyenlővé vált a kimondhatatlan erőszakkal és őrülettel, a 60-as években alapította meg az általa „Manson-családnak” nevezett hippi szektát, ahová középosztálybeli lányokat és fiúkat csábított. Később az általa befolyásolt fiatalokat gyilkosságok elkövetésére buzdította, amitől egy faji háború kirobbanását remélte. Az ötletet állítólag a Beatles „Helter Skelter” című számából merítette. Ezeket a szavakat követői vérrel fel is írták a falra a gyilkosságok helyszínén.

A világ elborzadt attól a ténytől, hogy egy ember befolyása alatt fiatalok hét embert mészároltak le brutális módon, s bár Manson 1970-es tárgyalása során mindvégig ártatlannak vallotta magát, a társadalmat hibáztatta, végül egész életét börtönben töltötte.

20 év börtönben töltött év után, egy videóban, Manson szerényen fogalmazva „érdekesen reagált” a riporter azon kérdésére, hogy „jellemezze magát egy mondatban”.

Felugrott a székből, előrelendítette magát a riporter felé, szemöldökét felhúzta, fintorgott és ezt válaszolta: „Senki vagyok”.

Majd visszaereszkedett a székbe és folytatta:

Egy csavargó vagyok, egy ingyenélő, egy hobó. Egy tehervagon vagyok és egy kancsó bor. És egy borotvapenge, ha túl közel kerül.”

„Még azok az emberek is, akik nem éltek még, mikor a gyilkosságok történtek, tudják ki is az a Charles Manson és összerezzennek” - írta Theo Wilson 1998-as könyvében, aki bűnügyi újságíróként végigkísérte a tárgyalássorozatot.

Az évtizedek során sorra utasították el Manson és követői szabadlábra helyezési kérelmeit, így egy idő után már nem próbálkozott. A börtön lett az otthona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!