Bulvár, celeb

2016.01.13. 21:12

Nicole Kidman a filmvásznon is eljátszaná Rosalind Franklin tudóst

Los Angeles - Nicole Kidman a színpad után a filmvásznon is szívesen eljátszaná Rosalind Franklint, aki évtizedekkel ezelőtt úttörő eredményeket ért el a DNS-kutatásban.

Los Angeles - Nicole Kidman a színpad után a filmvásznon is szívesen eljátszaná Rosalind Franklint, aki évtizedekkel ezelőtt úttörő eredményeket ért el a DNS-kutatásban.

Az ausztrál színésznő tavaly ősszel a londoni West Enden alakította nagy sikerrel a Photograph 51 című darab főszerepét. Anne Ziegler műve Rosalind Franklin személyén keresztül mutatta be a versengést, amely a tudósok között folyt az 1950-es évek elején az élet titkának megfejtéséért.

A színdarabhoz hasonlóan a Franklinről szóló filmet is az a Michael Grandage rendezné, aki nemrég már forgatott Nicole Kidmannel. A Genius című életrajzi film, amelyben a színésznő Jude Law és Colin Firth oldalán látható, szerepel az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramjában.

A Rosalind Franklinről szóló film forgatása 2016 végén vagy 2017 elején kezdődhet Grandage reményei szerint - írta a The Hollywood Reporter filmes folyóirat.

Franklin 1920-ban született Londonban jómódú zsidó család sarjaként. Kémikusként és röntgenkrisztallográfusként jelentősen hozzájárult nemcsak a DNS, hanem a ribonukleinsav, a vírusok, a kőszén és a grafit molekuláris finomszerkezetének megértéséhez.

A DNS-molekula szerkezetét felfedező férfi kollégáival azonban sok volt a konfliktusa, noha épp az ő röntgendiffrakciós felvételei jelentették az elméleti áttörést a szerkezetkutatásban. Közvetlen kollégája, Maurice Wilkins - egyesek szerint Franklin háta mögött - megmutatta egyik vetélytársuknak, James Watsonnak a mára 51-es fotó elnevezéssel halhatatlanná vált felvételt, amely tisztán ábrázolt egy kettős hélixet. Amikor 1953 áprilisában a Nature című tudományos folyóiratban megjelent a DNS szerkezetéről szóló tudománytörténeti cikk, abban csupán homályos utalások szerepeltek arra vonatkozóan, hogy Franklin mivel járult hozzá a molekuláris biológia óriási eredményéhez.

A brit kutató 1958-ban meghalt petefészekrákban. Egyesek úgy vélik, karrierjét megcsonkította a férfi elit, és hatalmas hozzájárulását soha nem ismerték el teljesen. Wilkins, Watson és Francis Crick 1962-ben orvosi Nobel-díjat kapott a DNS-molekulával kapcsolatos munkájáért.

A színésznő nemrégiben elhunyt kutató édesapja emléke előtt akart tisztelegni azzal, hogy elvállalta Rosalind Franklin szerepét a West Enden, ahová 17 év szünet után tért vissza. Nicole Kidman egyébként többször beszélt arról, hogy ha nem színésznőként dolgozna, tudósnak állt volna.

Michael Grandage a The Hollywood Reporternek elmondta, arról is szó van, hogy a Photograph 51 színdarabként New Yorkban is bemutatkozzon. Grandage legközelebbi színházi munkája azonban Forest Whitaker Broadway-debütálása lesz, a Éjszakai portás című Eugene O Neill-darabot februárban mutatják be.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!