Bulvár, celeb

2013.03.09. 17:41

Bëlga: 15 éves jubileumi koncert

Budapest, 2013. március 9., szombat (MTI) - Tizenötödik születésnapját ünnepli a Bëlga, a legkülöncebb, egyben legmasszívabb rajongótáborral rendelkező hazai hiphop-csapat. Bauxit, Még5lövés, Tokyo és Titusz március 14-én csütörtökön az újbudai A38 állóhajón ünnepel.

Budapest, 2013. március 9., szombat (MTI) - Tizenötödik születésnapját ünnepli a Bëlga, a legkülöncebb, egyben legmasszívabb rajongótáborral rendelkező hazai hiphop-csapat. Bauxit, Még5lövés, Tokyo és Titusz március 14-én csütörtökön az újbudai A38 állóhajón ünnepel.Másfél évtizeddel ezelőtt, 1998. március 15-én lépett fel először a Bëlga a Kálvin téri aluljáróban, a Chachacha előtt. A jubileum kapcsán a vicces, (ön)ironikus, néha szabadszájú csapat turnéra indul, aminek nyitó állomása lesz az A38-on, ahol az eddigi munkásságot összegző műsor lesz - írták a szervezők az MTI-nek.

A Bëlga a Tan Kapuja Buddhista Főiskola három hallgatójából alakult, akik a Tilos Rádió egyik műsorában találtak egymásra és a bëlgás stílusra, amelynek zenei alapjait a feltörekvő producer, Dj Titusz (Bicskei Titusz) teremtette meg. A három rapper, Bauxit, Még5lövés és Tokyo azóta is szövegel, Titusz a zenét csinálja (Sickratman és Lord Cursor időközben távozott). Az első lemez, a Majd megszokod a mindent elsöprő Nemzeti hip-hoppal 2002-ben jelent meg (a dal szerepelt Jancsó Miklós Kelj fel komám, ne aludjál! című mozijában), azóta még tíz stúdió- és egy koncertlemezt készítettek. Utóbbi csak pendrive-on jelent meg, 2010 tavaszán meg volt olyan, hogy négy hónap alatt négy anyagot tettek közzé.

Bár a Bëlga hiphop-zenekarként vonult be a köztudatba, szövegeik szürreálisak, parodikusak, Titusz zenéi olykor precízen kidolgozottak, máskor szándékosan blődök. A műfaji és stílusbeli határok nem igazán érdeklik őket. Olyan hatalmas slágereket írtak, mint A gyaloglás vége, az Ovi, a Kalauz, a Képviselő boogie, a Mit parodizálsz, az Az a baj, a Gépkocsi vagy az ős-Beatricétől átvett Gyere kislány, gyere.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!