Bulvár, celeb

2013.01.30. 07:42

Érdekességek a mai napról 01.30.

65 éve meggyilkolták Mahatma Gandhi indiai békeharcost. 3 pisztolylövéssel Nathuram Godse fanatikus hindu nacionalista ölte meg Delhiben. Ez gyakori végzete volt a névnek, ugyanis , Indira Gandhit, és Radzsiv Gandhit is megölték, bár csak névazonosság és nem családi kötelék fűzte őket egymáshoz.

65 éve meggyilkolták Mahatma Gandhi indiai békeharcost. 3 pisztolylövéssel Nathuram Godse fanatikus hindu nacionalista ölte meg Delhiben. Ez gyakori végzete volt a névnek, ugyanis , Indira Gandhit, és Radzsiv Gandhit is megölték, bár csak névazonosság és nem családi kötelék fűzte őket egymáshoz.

195 éve született Görgey Artúr honvéd tábornok, aki Világosnál feltétel nélkül letette a fegyvert. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakja. Történelmi szerepének megítélése a mai napig ellentmondásos.

131 éve New Yorkban megszületett Franklin Delano Roosevelt, az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke. Elnöki tisztségét 1932-től 1945-ig töltötte be. Külpolitikailag és belpolitikailag egyaránt nehéz időkben 12 éven át kormányozta az Egyesült Államokat. Ő volt az első, és egyben egyetlen elnök, aki négyszer jelöltette magát e legmagasabb tisztségre sikeresen. 1928-ban került a nyilvánosság elé, New York állam kormányzójaként, a gyermekbénulásban szenvedő, demokrata Roosevelt.

1932-ben választották először elnökké. 1933-ban "New Deal" (Új irány) programjával úrrá lett a világgazdasági válságon: jelentős állami hiteleket folyósított, intézkedéseket hozott a munkanélküliség csökkentésére, állami vállalatokat létesített, elektrifikálási programot hirdetett, valamint a szakszervezeteknek biztosította a szabad tevékenységet, bevezette az aranykivitel tilalmát. A diktatúrák elleni küzdelemben az Egyesült Államok az elszigetelődés helyett Nagy-Britannia és a Szovjetunió oldalán belépett a második világháborúba. A második világháború kitörése után (az USA semlegessége ellenére) jelentős fegyverszállítmányokkal segítette a szövetségeseket. 1941-ben Churchill, angol miniszterelnökkel közzétették az Atlanti Chartát. December 7-én a Pearl Harbort ért japán támadás után az Egyesült Államok is belépett a háborúba. Ettől fogva Roosevelt tántoríthatatlanul küzdött a tengelyhatalmak ellen.

82 éves Gene Hackman amerikai színész (Superman, Nincs bocsánat, Szívtiprók, Dominó elv, Első számú közellenség). A 70-es évek szívtipró szerepeiből egy időre eltűnt, majd a 90-es években újra kapkodni kezdtek utána a filmstúdiók, mert alakja hiteles szerepformálása, karaktere hiányzott a palettáról.

76 éves Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő (Nagyítás).

70 éve munkaszolgálatosként Ukrajnában meghalt Petschauer Attila olimpiai bajnok kardvívó, újságíró. Az 1928-as amszterdami és az 1932-es Los Angeles-i olimpián a kardcsapat tagjaként bajnoki címet nyert. Amszterdamban az egyéniben ezüstérmet szerzett. Újságíróként az Est című lapnál dolgozott.

68 éve elsüllyedt a Wilhelm Gustlof személyszállító hajó. Ez volt a világtörténelem legnagyobb hajókatasztrófája. A Wilhelm Gustloff személyszállító hajó volt a Harmadik Birodalom idején, amelyet a szovjet S-13-as tengeralattjáró süllyesztett el. Megközelítőleg 10 000 ember halt meg, ami hatszor annyi áldozatot jelent, mint a Titanic-tragédiánál. Általában a német tengeralattjárók könyörtelen pusztításait szokták emlegetni, de a példa szerint a szovjet hadsereg is szívesen tömegpusztított civileket. Az első lágereket sem németek, hanem angolok hozták létre.

62 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján Phil Collins angol rockzenész, színész, az egykori Genesis énekese, producer.

44 éve utoljára lépett fel együtt a Beatles. Az Apple stúdió tetején történő élő fellépés ingyenes volt. A koncert felvételei a Let It Be albumon jelentek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!