Bulvár, celeb

2013.01.15. 17:07

Elromlott a Földet körbevitorlázó kínai sportoló hajójának generátora

Peking, 2013. január 15., kedd (MTI) - Elromlott az áramtermelő generátora a Csendes-óceánon Kuo Csuan hajójának. Az első profi kínai óceáni versenyző tavaly novemberben indult útnak, hogy egyedül és megállás nélkül körbevitorlázza a Földet.

Peking, 2013. január 15., kedd (MTI) - Elromlott az áramtermelő generátora a Csendes-óceánon Kuo Csuan hajójának. Az első profi kínai óceáni versenyző tavaly novemberben indult útnak, hogy egyedül és megállás nélkül körbevitorlázza a Földet.A 48 éves népszerű sportolót támogató csapat közlése szerint a Csingtao nevű hajó generátora a múlt héten végleg felmondta a szolgálatot. Az első kínai szóló Föld-kerülő, aki nyolc hete van úton, arról számolt be, hogy elektronikus eszközeinek többségét kikapcsolta, s csak a legszükségesebbeket, így például a navigációs rendszert és a "robotkormányost" használja.

Kuo - mint mondta - attól tart, hogy a generátor hibáját nem lesz képes megjavítani a fedélzeten rendelkezésére álló egyszerű szerszámokkal. Korábbi hírek szerint január hetedike óta a hajó vitorlájával is probléma van.

A sportoló jelenleg a Csendes-óceán déli részén hajózik, és abban reménykedik, hogy a Horn-fok megkerülése alkalmával, Chile vizein alacsonyabb hőmérséklet és gyengébb szél mellett több időt tud szánni a technikai javításokra.

Class 40-es hajója 12,5 méter hosszú, 4,1 méter széles; a hattonnás test négy métert merül, árboca 17,5 méter magas.

Kuo a Horn-foknál lesz félúton, de bízik benne, hogy onnan már "könnyebb lesz". Tervei szerint körülbelül 130 nap alatt teszi meg a 21 600 tengeri mérföldes útját, amelynek végén visszaérkezik a kelet-kínai kikötővárosba, Csingtaóba.

Kuo Csuan az első kínai, aki részt vett hajójával a Clipper Round the World 2006-os versenyen, abszolválta a Volvo Ocean Race-t 2008-2009-ben, továbbá sikeresen áthajózott az Atlanti-óceánon egyedül egy minijachttal 2011-ben. Szintén Kuo volt az első olimpiai fáklyavivő, aki vitorlással vitte az égő fáklyát a 2008-as nyári játékok alkalmával.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!