Bulvár, celeb

2011.10.20. 16:23

Befejeződött a Kopaszkutya Kettő forgatása

Budapest, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A tabáni lejtőkön felvett interjúkkal ért véget Szomjas György filmrendező Kopaszkutya Kettő című filmjének forgatása csütörtökön. Az alkotás a Hobo Blues Band búcsúkoncertjéről, valamint a zenekari tagok életéről szól, és várhatóan december 9-től lesz látható.

Budapest, 2011. október 20., csütörtök (MTI) - A tabáni lejtőkön felvett interjúkkal ért véget Szomjas György filmrendező Kopaszkutya Kettő című filmjének forgatása csütörtökön. Az alkotás a Hobo Blues Band búcsúkoncertjéről, valamint a zenekari tagok életéről szól, és várhatóan december 9-től lesz látható.

 

A mű alapvetően dokumentumfilm lesz, tehát nem tekinthető az 1981-ben készült mozi folytatásának - hangsúlyozta Szomjas György filmrendező a sajtótájékoztatón.

Mint kifejtette, a Kopaszkutya Kettőnek három főszereplője van: Hobo (Földes László) énekes-szövegíró, Póka Egon basszusgitáros-zeneszerző és Deák Bill Gyula énekes, mellettük feltűnnek a zenekart és a 2011. február 11-12-i dupla búcsúkoncertet meghatározó zenészek, például Solti János dobos és Tátrai Tibor gitáros.

Szomjas György elmondta: a filmet a februári koncerten kezdték el forgatni. Bemutatják az előkészületeket, a kőbányai próbákat, de forgattak teljesen fikciós jeleneteket is. Erről a rendező és a zenekar tagjai sem kívántak többet elárulni, azt azonban elmondták, a Kopaszkutya egyes jeleneteit rekonstruálták.

"Sajátos műfajú film lesz, a dokumentum-, a koncert- és a játékfilmet ötvözzük" - fogalmazott Szomjas György az MTI kérdésére válaszolva. Mint fogalmazott, "a dal ugyanaz marad", a fiúk kitartottak a szellemiség mellett, amelyet annak idején együtt képviseltek, ugyanakkor mindenki megtalálta a maga útját. A rendező szerint a dupla búcsúkoncertre kilátogató összesen 22 ezer ember előrevetíti a film iránti érdeklődést. "Mindent sort betéve tudtak, együtt énekeltek a zenekarral" - emlékezett Szomjas György.

Beszélt arról, hogy bár mostanában a népzenével foglalkozik, a rock mindig közel állt hozzá. Kifejtette, hogy követte a Hobo Blues Band sorsát, és a búcsúkoncert rávilágított arra, ez a zene még mindig él, a filmet tehát indokolt megcsinálni.

A koncertről DVD is készült, így a Kopaszkutya Kettő stábja főleg a közönséget filmezte. Forgattak a backstage-ben, a Póka Egon által alapított kőbányai zeneiskolában, a zenekar tagjainak lakásaiban, illetve a Tabán lejtőin, ahol az egykori koncerteket, a film forgatását idézték fel az alkotók.

"A fikciós jeleneteket Kőbánya jellegzetes helyszínein rögzítettük, például egy fantasztikus aluljáróban. Ez egy egészen elvarázsolt hely, természetesen ki van írva, hogy Bill a király" - mesélte a rendező az MTI-nek. A bemutatót december 9-re tervezik, a premiert egy koncert kíséri majd, amelyet online és az e-cinema hálózaton keresztül is nyomon lehet követni, sőt - ha a technika lehetővé teszi - határon túl is látható lesz.

Húszmillió forintból forgott

A film producere, Huszár Viktor beszámolt arról, hogy az alkotás mintegy húszmillió forintból forgott, a költségvetés nagy részét önerőből finanszírozzák, ezenkívül 3,5 millió forintot kaptak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszteri keretéből. A filmhez játékot is hirdettek: vállalkozó kedvű HBB-rajongóktól egyperces kisfilmeket várnak, az első három alkotás a Kopaszkutya Kettőbe is bekerül. A Tetovált lány-versenyre olyanok jelentkezését várják, akik elég izgalmasnak érzik tetoválásuk történetét. Az első helyezett rövid szerepet kap a filmben.

Hobo az MTI-nek elmondta, hogy a film ötlete Szomjas Györgytől származik.

"Azt szerette volna, hogy a Kopaszkutya három főszereplője tekintsen vissza az eltelt 30 évre, valamint magára a filmre. Ez nem folytatás. Ki adna egy ilyen filmre pénzt? Senki, egyetlen rendszer sem volt eddig kíváncsi ránk. A filmben szereplő számokat Szomjas György választotta ki, szerinte ezek kiállták az idő próbáját" - közölte. Hobo arról is beszélt, hogy jelentős mennyiségű archív felvétel, dokumentum van a birtokában - ezeket szintén átadta a rendezőnek. "Én nem foglalkozom a saját múzeumom építésével, én inkább játszom" - szögezte le.

Póka Egon kiemelte: ő dokumentumfilmként tekint a Kopaszkutya Kettőre, ami arról szól, hogyan élték meg az eltelt harminc évet, illetve a film körüli időszakot.

"Ez sokkal inkább szól rólunk, mint az előző. Annak a forgatókönyve ugyan a mi életünk alapján készült, de a nagy része mégis fikció" - jegyezte meg. Felelevenítve, hogy a Kopaszkutya hihetetlen népszerűséget hozott annak idején a zenekarnak.

"A közönség nagy része velünk azonosította a szereplőket. Hobót ez zavarta, ő tudatosabban szeretett volna építkezni, én viszont úgy láttam, a film által olyanokhoz is eljutnak a dalaink, akik amúgy nem hallgatnák meg őket" - fejtette ki Póka Egon. Hozzáfűzte: most sok mindent kimondhatnak, amit akkor nem, igaz, már nincs sok értelme, mert senki sem figyel oda.

A basszusgitáros elmondta, hogy nemrég olvasta Eric Clapton önéletrajzi könyvét, és úgy tapasztalta, hasonló pályát futottak be.

"Persze mások a dimenziók, más összegekért játszottunk, de a közönség nagyságát tekintve nem sok különbség volt. Itt a Tabánban például negyvenezer ember előtt zenéltünk" - tette hozzá.

A HBB-búcsúkoncertről készült CD és DVD pénteken jelenik meg A zene marad címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!