Bulvár, celeb

2011.10.26. 16:56

Amy Winehouse halála: ilyen eredménnyel zárult a vizsgálat

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. október 26., kedd (MTI) - Amy Winehouse jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott július végén bekövetkezett halála előtt, de kábítószert nem találtak szervezetében - hangzott el azon a szerdai londoni meghallgatáson, amelyen a haláleset után elvégzett halottkémi vizsgálat eredményeit összegezték.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2011. október 26., kedd (MTI) - Amy Winehouse jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott július végén bekövetkezett halála előtt, de kábítószert nem találtak szervezetében - hangzott el azon a szerdai londoni meghallgatáson, amelyen a haláleset után elvégzett halottkémi vizsgálat eredményeit összegezték.

A kivételes tehetségű, többszörös Grammy-díjas brit souldívát - aki a rhythm & blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgott rövid, de kiemelkedő sikerű karrierje során - testőre találta holtan július 23-án kora este az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásán.

A több hétig tartó toxikológiai vizsgálatok lezárultával a területileg illetékes londoni halottkémi hivatal szerdán közölte, hogy "tiltott szerek" - vagyis drogok - nyomát nem lelték az elhunyt szervezetében.

A végzés azonban Amy Winehouse súlyos fokú ittasságát állapította meg a halál bekövetkeztének pillanatában: a vizsgálati adatok szerint 416 milligramm alkoholszintet mértek 100 milliliter vérben, vagyis több mint az ötszörösét annak a 80 milligrammos felső tűréshatárnak, amelyet a brit törvények az autóvezetők esetében engedélyeznek.

Az angol-walesi törvények "váratlan, illetve erőszakos halálesetek" körülményeinek felderítésére a rendőrségi nyomozás mellett minden esetben bírósági eljárás formáját öltő, külön halottkémi vizsgálatot is előírnak.

Ez ért véget a londoni halottkémi hivatal szerdai meghallgatásával és a halál okát rögzítő végzés kihirdetésével. Az ügyben eljáró bírósági halottkém "szerencsétlenségnek" minősítette Amy Winehouse halálát; ez a törvényi meghatározás a nem természetes, de nem is szándékosan előidézett, nem bűncselekmény okozta halálesetekre.

A vizsgálati jelentés szerint Amy Winehouse lakásában az énekesnő halála után három üres vodkásüveget találtak - két nagyot és egy kisebbet.

Halála napjáig nem fogyasztott alkoholt

A szerdai meghallgatáson - amelyen részt vettek a néhai énekesnő szülei is - ugyanakkor elhangzott, hogy Winehouse júliusban egészen halála napjáig nem fogyasztott alkoholt.

Amy Winehouse-ról régóta köztudott volt igen súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal, és legutóbb idén májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán.

A brit bulvársajtó "közeli ismerősökre" hivatkozva egy ideig azt is híresztelte, hogy Amy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták. Az viszont ismert volt, hogy krónikus tüdőtágulat alakult ki nála.

Az énekesnő állítólag fel akart hagyni az ivással, ám nem fogadta meg azt az orvosi tanácsot, hogy ezt fokozatosan tegye. Édesapja, Mitch Winehouse a hamvasztás előtti zártkörű búcsúszertartáson - amint arról az egyik jelenlévő családi ismerős később a The Sun című bulvárlapnak beszámolt - feltárta, hogy az orvosok az alkoholbevitel fokozatos csökkentését javasolták a szenvedélybetegségeitől szabadulni próbáló leányának, aki azonban "erre képtelen volt ... mindent vagy semmit alapon hirtelen teljesen felhagyott az ivással", és legyengült szervezete éppen ezt a sokkot nem viselte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!