Bulvár, celeb

2011.07.29. 13:01

Szaharovról forgat filmet Jurij Kara, a főszerepre John Malkovichot akarja megnyerni

Moszkva (MTI) - Jurij Kara ismert orosz filmrendező bejelentette: filmet forgat Andrej Szaharov akadémikusról, a szovjet idők ismert ellenzékijéről, és a címszerepet John Malkovichnak kínálta fel.

Moszkva (MTI) - Jurij Kara ismert orosz filmrendező bejelentette: filmet forgat Andrej Szaharov akadémikusról, a szovjet idők ismert ellenzékijéről, és a címszerepet John Malkovichnak kínálta fel.

 

Kara az odesszai filmfesztiválon nyilatkozva emlékeztetett arra: idén emlékeztek meg Szaharov, az orosz hidrogénbomba atyja születésének 90. évfordulójáról.

"Számomra Szaharov a XX. század Don Quijote-ja, az abszolút őszinte ember, de ebben sokan nem hittek és nem hisznek" - hangoztatta.

Elmondta, a film forgatókönyve még nem készült el teljesen, de főleg a hetvenes évek eseményei körül forog majd, Szaharov halálbüntetés elleni harcáról, a hidrogénbomba megalkotása körüli munkájáról és a Nobel-díj 1975-ös átadásáról szól majd.

Ezen Szaharov nem vehetett részt, nevében Elena Bonner, a külföldi gyógykezelésen tartózkodó felesége jelent meg a ceremónián.

Kara szerint a projekt kezdetleges állapotban van, még nincs producere és nem választották ki a színészeket a főszerepekre. A forgatókönyv azonban nagyjából kész van, és külföldi befektetők is érdeklődnek iránta.

A rendező azt is elmondta: a forgatókönyvet átadta John Malkovichnak, aki részt vett az odesszai fesztiválon, és őt igyekszik megnyerni a főszerepre. Hozzátette: azért gondolja, hogy külföldi színésznek kellene alakítania Szaharovot, mert az akadémikus az egész világ, s nem csupán Oroszország jelentős alakja volt.

Malkovich még nem biztos

"Nem tudom, vállalja-e Malkovich a feladatot, de azt hiszem, nemzetközi léptékű szerepről van szó" - mondta, s hozzátette: arra az esetre, ha Malkovich nem vállalná, már tudja, melyik orosz színészre bízza majd a szerepet.

Kara talán legismertebb filmje az És holnap háború volt című alkotás. Emellett filmet készített Mihail Bulgakov Mester és Margaréta című regényéből, legutóbbi alkotása 2009-ben készült Hamlet. XXI. század címmel.

Az amerikai John Malkovich nagyon sok filmet forgatott, számtalan díjjal tüntették ki, s Oroszországban is rendkívül népszerű. Legutóbbi díját idén júniusban a 33. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon vehette át a világ filmművészetének fejlődéséhez való hozzájárulásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!