Bulvár, celeb

2011.07.08. 08:01

Ezrek várták Londonban az utolsó Harry Potter-filmet

London (MTI) - A színészek és az alkotók egyaránt meghatódtak, <strong>Emma Watson pedig elsírta magát </strong>Harry Potter, a varázslótanonc fantasztikus kalandjait lezáró film csütörtök esti világpremierjén.

London (MTI) - A színészek és az alkotók egyaránt meghatódtak, Emma Watson pedig elsírta magát Harry Potter, a varázslótanonc fantasztikus kalandjait lezáró film csütörtök esti világpremierjén.

Több ezer rajongó üdvrivalgása közepette, a világ talán leghosszabb vörös szőnyegén vonultak fel az utolsó Harry Potter-film főszereplői a regényfolyam szerzőjével együtt csütörtök este az eső áztatta londoni belvárosban, ahol minden idők valószínűleg legcsillogóbb világpremierjén mutatták be a varázslótanonc fantasztikus kalandjait lezáró filmet.

Itt a vége Harry Potter   

A Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. a hét Harry Potter-kötetből készült filmek közül a nyolcadik és egyben a befejező rész.

    A címszereplő Daniel Radcliffe, valamint Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon és Harry Potter "mamája", Joanne K. Rowling írónő a londoni Trafalgar-téren, Nelson tengernagy világhírű szobrának tövében üdvözölte a világ minden tájáról ez alkalomra összegyűlt mintegy tízezer rajongót, akik közül sokan már hétfő óta a téren táboroztak, dacolva az inkább októberre emlékeztető, 15 fokos londoni júliussal és a szakadó esővel.

    A 21 éves Radcliffe, aki tíz éven át alakította Harry Pottert, a téren emelt színpadról szólt a tömeghez, arról biztosítva a Potter-hívőket, hogy jóllehet a filmeposz most lezárul, a fiatal varázsló azonban a filmeknek köszönhetően továbbra sem tűnik el senkinek az életéből.

    J.K. Rowling talányos nyilatkozattal ébresztett reményt az olvasók millióiban aziránt, hogy még hallanak róla. A Harry Potter-regényfolyam szerzője a BBC-nek a bemutató előtt kijelentette: az utolsó Harry Potter-film elkészülte előtt nem akart újabb könyvet kiadni, de ismét írni fog, és így a Potter-sorozat lezárulta "bizonyos értelemben befejezés, de egyben új kezdet is" számára. Az írónő nem részletezte, hogy milyen regényötletekben gondolkodik, azt azonban már korábbi nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy nem tervezi a Potter-sztori folytatását.

    A szereplők - miután több száz, feléjük nyújtott Harry Potter-könyvet dedikáltak - átvonultak a premiermozijairól világhíres Leicester Square-re az egészen odáig vezető, csaknem egykilométeres vörös szőnyegen.

A hét film minden nézettségi rekordot megdöntött

     Az eddigi hét film együtt minden nézettségi rekordot megdöntött, és közülük öt szerepel az egyetemes filmtörténet Top 20-as jegyárbevételi listáján.

    A filmek eddigi összbevétele 6,4 milliárd dollár - és ebben természetesen még nincs benne az utolsó rész, amely a csütörtök esti londoni világpremier után július 15-én kerül a mozikba.

    Nem marad el siker tekintetében a filmektől a regényfolyam sem, amelynek köteteiből eddig összesen 450 milliót értékesítettek, 70 nyelvre lefordítva.

    Az utolsó Harry Potter-regény négy évvel ezelőtti kiadását már szó szerint tömeghisztéria kísérte. A Bloomsbury, a hivatalos brit kiadó az első 24 óra után hárommillió eladott példányról számolt be, vagyis a megjelenés napján óránként 125 ezer kötet fogyott csak Nagy-Britanniában.

    A legnagyobb brit könyváruházlánc, a Waterstone s üzletei előtt annak idején 250 ezren táboroztak napokig a befejező Harry Potter-epizód megjelenésére várva.

Rowling nélkülözésből a leggazdagabb író lett

    Mindez a világ messze leggazdagabb regényírójává tette Joanne K. Rowlingot, aki az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként, egyedülálló szülőként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban.

    A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, és a májusban megjelent 2011-es összesítés a 45 éves Rowlingnak - tavaly óta 11 millió fontos gazdagodással - 530 millió font (160 milliárd forint) vagyont tulajdonított.

    Az írónő - illusztrálandó, hogy honnan is indult - egy ízben elmondta: Harry Potter "születése" előtt voltak olyan esték, amikor kislányának, Jessicának jutott ugyan vacsora, neki azonban már nem...

- Kertész Róbert, az MTI tudósítója -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!