Bulvár, celeb

2010.08.05. 14:23

Naomi Cambell kapott néhány "koszosnak kinéző" követ

<p>Tanúvallomást tett Naomi Cambell a háborús bűnökkel vádolt volt libériai elnök, Charles Taylor perében a Hágai Bíróságon.</p>

A volt szupermodell elismerte, hogy miután egy dél-afrikai vacsorán találkozott Taylorral, kapott néhány "nagyon apró, koszosnak kinéző követ", de azt állította: nem tudta, az ajándékot ki adta neki.  Taylor - a vád szerint - illegálisan kibányászott csiszolatlan gyémántokért cserébe fegyverrel látta el a Sierra Leone-i lázadókat az ottani polgárháború idején. A libériai ex-elnök azt állítja, hogy soha nem volt köze a drágakövekhez. Az ügyészek szerint azonban 1997 őszén Tayor gyémántot adott ajándékba Cambellnek.

"Már aludtam, amikor kopogtak. Kinyitottam az ajtót. Ott állt két férfi, akik egy erszényt adtak át és közölték, hogy ajándék Önnek - kezdte vallomását a bíróságra késve érkező Naomi Cambell. Az egyszerű bézs ruhát viselő modell azt állította, hogy a látogatók érkezése után visszafeküdt, és a csomagot csak reggel nézte meg. "Láttam néhány követ benne. Nagyon apró, koszosnak kinéző köveket. Semmilyen magyarázat, semmilyen üzenet nem volt" - folytatta a szupermodell, aki azt is elmondta, hogy másnap reggelinél akkori ügynökének, Carol White-nak és az amerikai színésznő, Mia Farrow-nak is beszámolt az ajándékról. Cambell szerint a két nő valamelyike mondta azt, hogy a kövek Charles Taylortól érkezhettek.

A szupermodell a bíróságnak elmondta, hogy a köveket egy barátjának adta, aki Nelson Mandela gyermekalapítványánál dolgozott, hogy "csináljon velük valamit". "Nem akartan megtartani őket" - állította, és hozzátette, hogy két-három kőről voltszó. A BBC egyébként ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az alapítvány egy hivatalnoka egy brit újságban tagadta, hogy bármilyen kövekhez jutottak volna Cambelltől.

A modell vallomásában azt is elmondta, hogy a vacsora után soha többet nem találkozott Taylorral, és így meg tudta kérdezni, hogy ő volt-e az ajándékozó. Cambell egyébként egyáltalán nem tartotta furcsának az éjjeli ajándékot. "Gyakran kapok ajándékokat, gyakran az éjszakai órákban... Teljesen normális, hogy ezeket el is fogadom" - mondta a bíróságon.

Az ajándékozásra egyébként azután derült fény, hogy a történtekről Mia Farrow beszámolt ez év elején. A színésznő, Cambell és Taylor együtt vettek részt 2007 szeptemberében részt vett azon a vacsorán, ahol Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök látott vendégül hírességeket. Farrow szerint a szupermodell másnap a reggelinél azt mesélte, hogy egy csiszolatlan gyémántot kapott a volt libériai elnöktől. A történtekkel kapcsolatban Cambell volt ügynöke, Carol White azt mondta, hogy a modell összesen hat kövecskét kapott. Az ügynök azt állítja jelen volt, amikor Cambell szállodai szobájába megérkeztek a drágakövek.

A modell egyébéként áprilisban az amerikai ABC televízió hírműsorában tagadta, hogy gyémántot kapott volna Charles Taylortól, és közölte, hogy nem akar erről beszélni. Később, Oprah Winfrey talk-show-jában azt mondta, hogy félti saját maga és családja életét, ezért nem akar tanúskodni. Később a bíróság beidézte. Ha ezek után sem vállalkozott volna a vallomásra, akkor akár hét év börtönbüntetést is kaphatott volna. Az ügyben egyébként hétfőn Mia Farrow és Carol White is vallomást tesz.

A jelenleg 62 éves Taylort az 1991 és 2001 között 120 ezer halálos áldozatot követelő Sierra Leone-i polgárháborúban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. A vádak egyike, hogy illegálisan kibányászott, csiszolatlan gyémántokért cserébe, fegyvert adott el az afrikai ország hírhedt lázadóinak, akik gyakran megcsonkították áldozataikat. Taylor - aki egyébként minden vádpontban ártatlannak vallotta magát - tagadja, hogy valaha is a birtokában lettek volna ilyen, úgynevezett "véres" gyémántok. A per 2007 júniusa óta tart és a végéhez közeledik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!