Bulvár, celeb

2010.08.05. 08:06

Ma tesz tanúvallomást a "véres" gyémánt ügyében Naomi Campbell

<p>Különleges biztonsági körülmények közepette csütörtök délelőtt tesz vallomást a Naomi Cambell az ENSZ hágai bíróságán. A brit szupermodell a volt libériai elnök perében tanúskodik.</p>

Charles Taylort - többek között - azzal vádolják, hogy illegálisan kibányászott csiszolatlan gyémántokért cserébe fegyverrel látta el a Sierra Leone-i lázadókat az ottani polgárháború idején. Az ex-elnök azt állítja, hogy soha nem volt köze a drágakövekhez. A vád szerint azonban 1997 őszén Taylor egy vacsora után gyémántot adott ajándékba Cambellnek.

Az ajándékozásra azután derült fény, hogy arról az amerikai színésznő, Mia Farrow beszámolt ez év elején. A színésznő elmondta, hogy 2007 szeptemberében részt vett egy vacsorán, ahol Nelson Mandela, volt dél-afrikai elnök látott vendégül hírességeket. Az eseményen jelen volt Charles Taylor és Naomi Cambell is. A szupermodell másnap a reggelinél mesélte Farrownak, hogy a vacsora után egy csiszolatlan gyémántot kapott a volt libériai elnöktől. Farrow mellett Cambell volt ügynöke, Carol White is megerősítette a történteket. Az ügynök azt állítja, hogy jelen volt, amikor a modell szobájába megérkezett a drágakő.

Naomi Cambell először nem akart tanúskodni arra hivatkozott, hogy félti családja biztonságát, de a bíróság beidézte őt. Ha ezek után sem vállalkozott volna a vallomásra, akkor akár hét év börtönbüntetést is kaphatott volna. A Hágai bíróság ugyanakkor elfogadta a modell kérését, hogy a sajtó ne készíthessen róla felvételt, amikor belép a bíróság épületébe, illetve a tárgyalóteremben.

A jelenleg 62 éves Taylort az 1991 és 2001 között 120 ezer halálos áldozatot követelő Sierra Leone-i polgárháborúban elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják. A vádak egyike, hogy illegálisan kibányászott, csiszolatlan gyémántokért cserébe, fegyvert adott el az afrikai ország hírhedt lázadóinak, akik gyakran megcsonkították áldozataikat. Taylor - aki egyébként minden vádpontban ártatlannak vallotta magát - tagadja, hogy valaha is a birtokában lettek volna ilyen, úgynevezett "véres" gyémántok. Az ügyészek szerint Naomi Cambell vallomása kulcsfontosságú lehet a 2007 júniusa óta tartó perben, mert cáfolhatja az ex-elnök állításait. Az ügyben egyébként hétfőn Mia Farrow és Carol White is vallomást tesz.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!