Bükkábrány hírei

2017.12.07. 14:03

A jobb szerencsében bíznak a bányában is

Bükkábrány - Az idei nem a Mátrai Erőmű éve volt, de a következő esztendő sem lesz könnyebb Visontán és Bükkábrányban.

Bükkábrány - Az idei nem a Mátrai Erőmű éve volt, de a következő esztendő sem lesz könnyebb Visontán és Bükkábrányban.

Nehéz évet zár idén a tulajdonosváltás előtt álló Mátrai Erőmű Zrt. – derült ki a cég Bükkábrányban tartott Borbála-napi ünnepségén. Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója beszédében felidézte, az év eleje üzemzavarokkal állította kihívás elé az erőművet és a bányákat. Idén a társaság 5300 gigawatt­óra villamos áramot termel, a két bányában pedig közel 8 millió tonna lignitet hoznak a felszínre. Az erőműben és a bányákban is számos felújítás zajlott, miközben folyamatos az átköltözés a visontai déliből a Keleti III. bányába.

A szén fontos alapja marad az áramszolgáltatásnak.” Wolfgang Schneider

Jelentős fejlesztések

Derekas Barnabás, a társaság igazgatóságának elnökhelyettese kifejtette, a nehézségekben a dolgozók helytálltak, stabilizálták a cég működését. Az idei energia- és szénmennyiség viszont a jövőben kevés lenne a stabilitáshoz, s nem lesz könnyebb a következő év sem.

Elmondta: a német többségi tulajdonosok értékesítik üzletrészüket, a folyamat egy éve tart, bízik abban, hogy hamarosan lezárják a tárgyalásokat. Eredményesen, racionálisan kell működniük a továbbiakban is. Reményét fejezte ki, hogy a Mátra jövőre szerencsésebb évet zár.

Felsorolta a jelentős projekteket is. Bükkábrányban 870 millió, Visontán 2 milliárd forint értékben ruháztak be 2017-ben. Az utóbbi két esztendőkben 84 kilométernyi hevedert cseréltek ki a bányákban. Visontán gépláncokat költöztettek át a keleti bányába, szalagrendszereket építettek, s ez folytatódni fog 2018 első negyedévében is. Elkezdték letakarítani a második és a harmadik munkaszinteket, s már százezer tonna lignitet is kiadtak. Bükkábrányban továbbra is a szokottnál több szenet kell kitermelniük a bányászoknak, egészen 2020-ig.

A koszorúzás idén is része volt a programnak | Fotó: Tóth Balázs

Komoly kihívások előtt

Wolfgang Schneider, a társaság igazgatóságának elnöke kifejtette, a szénbányászat komoly kihívások előtt áll a környezetvédelem, vízgazdálkodás, szén-dioxid-költségek miatt. Meg van azonban győződve arról, hogy a szén fontos alapja marad az áramszolgáltatásnak. Megköszönte mindenki munkáját, s felhívta a dolgozók figyelmét a tudatos, biztonságra ügyelő munkára.

Országos elismerések

A december 4-ei országos Borbála-napon Szent Borbála Érmet kapott Szomor László, miniszteri elismerő oklevelet pedig Jász Sándor. A pénteki társasági ünnepen dr. Fehér Szabolcs, valamint Kovács Béla vehette át a cég által adományozott Heller László Díjat, tizennyolcan pedig Lignitbányászatért Elismerő Oklevél kitüntetést kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!