Budapest hírei

2011.03.13. 13:49

Március 15-én "nembánkbán" a Pilvaxban

<p>Rendhagyó színházi előadást mutat be március 15-én a Laboratorium Animae társulata a budapesti Pilvax Szalonban. A "nembánkbán" című élőzenés előadást az 1848-as forradalom idején készült irodalmi alkotások és korabeli dokumentumok alapján állították össze az alkotók. A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.</p>

A "nembánkbán" című egy órás, élőzenés színházi előadást Katona József drámája, a Bánk bán, Petőfi Sándor és más költők versei, valamint korabeli dokumentumok alapján állították össze, de a produkció a mai korra is reflektál. A zeneszerző Bartók György, a rendező Sardar Tagirovsky.

Az alkotók a Facebook közössági portálon azt írják: " Tudtad, hogy a Pilvax 163 éves történetében először lesz SZÍNHÁZ? Tudtad, hogy Petőfi is írt Bánk bán-t? Persze csak egy versikét! Tudtad, hogy a Bánk bán-t a Nemzeti Színházban ekkor mutatták be: 1848. március 15.!? Tudtad, hogy Katona drámája hogy futott be a 19. században? Tudod azt, hogy idegenek vagyunk...?"

A rendhagyó színházi előadást március 15-én kétszer, 20 és 23 órától mutatja be a Laboratorium Animae társulata a budapesti Pilvax Szalonban. A belépés ingyenes, de a korlátozott befogadóképesség miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Érdeklődni a [email protected] címen lehet.

A társulat honlapja: www.labanim.com

A történelmi jelentőségű kávéház elődjét 1838-ban alapították. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette. A kávézó a reformkori radikális értelmiség és a fiatalok törzshelyévé vált. Itt alakult meg és működött a Fiatal Magyarország és a Tízek Társasága nevű asztaltársaság, amelynek tagjai között volt Petőfi Sándor is. A fiatal költő és társai 1848 márciusában itt szövegezték meg a 12 pontot, és a hagyományok szerint 1848. március 15-én itt szavalta el Petőfi először a Nemzeti dalt. A Pilvaxot 1848 augusztusáig Forradalmi Csarnoknak is nevezték.

- Független Hírügynökség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!