BOON Sziréna

2019.04.10. 18:21

Megölte újszülöttjét Felsőzsolcán, tíz évet kapott

Felsőzsolca, Miskolc - A törvényi minimumnál nem tudott kevesebbet adni a Miskolci Törvényszék.

Felsőzsolca, Miskolc - A törvényi minimumnál nem tudott kevesebbet adni a Miskolci Törvényszék.

A Miskolci Törvényszék tíz év fegyházbüntetésre ítélte azt a nőt, aki még 2017. májusában a kerti wc-ben szülte meg gyermekét, majd annak emésztő gödrébe dobta és magára hagyta.

Az ítélet szerint a vádlott B-né a családjával Felsőzsolcán élt, férjével 20 éve voltak házasok, hat közös gyermekük volt. A nőnek korábban volt egy művi terhesség-megszakítása. Amikor 2016. őszén újra teherbe esett, eltitkolta családja elől. Testalkata változásait és a terhességgel járó fájdalmait azzal indokolta családjának és ismerőseinek, hogy daganatos beteg, igaz, orvoshoz nem ment problémájával.

2017. május 28-án, a hajnali órákban beindultak a szülési fájdalmai, így 7 óra körül megkérte férjét és lányát, hogy kísérjék ki a kert végében található mellékhelyiségbe, mert gyomorgörcsei vannak. A nő ezt követően bezárkózott a wc-be és megkérte családtagjait hagyják egyedül. Csak egyik lánya várakozott az udvaron, ő egyszer vizet is vitt édesanyjának.

A vádlott az udvari mellékhelyiség padlóján szülte meg a gyermeket, akit nem látott el és ehhez segítséget sem kért senkitől. A köldökzsinórt elszakította. Az ellátatlan újszülöttet, Bálintot a wc emésztőgödrébe dobta. Az asszony erősen vérzett, mentőt hívtak hozzá, amely tiltakozása ellenére végül kórházba szállította, ott az orvosok megállapították, gyermeket szült, s másnap a helyszínelő rendőrök a fiút meg is találták az emésztőben. Oda egyébként a családtagok nem néztek be.

A szakértők megállapították, az elhunyt újszülött érett és életképes volt, a szakszerű ellátás segített volna rajta. A nő vallomásaiban tagadta, hogy tudott terhességéről, arról is, hogy szült. Az egyik kórházi dolgozónak azt állította, több terhességi tesztet is vett, de mind negatív lett és havonta egy napon menstruált is, rosszulléte sem volt. A bíróság ezeket az állításokat nem látta igazoltnak.

A tanúk azt mondták, gyanakodtak arra, hogy a nő terhes. A férj azt vallotta, ha tudott volna róla, megtartották és felnevelték volna a nem tervezett gyermeket. A bíróság szerint a vádlott nem akart több gyereket, ezért is lehetett korábban abortusza.

A bíróság szerint a nőnek látnia kellett, hogy „mi szakadt ki belőle”, hiszen a wc padlóján szült. Ezt megerősítették hozzátartozói is. Nem bizonyító erejű, hogy nem dobta bele az újszülöttet az emésztőbe az, hogy a keze nem volt véres, mert meg is törölhette. Vizsgálták azt az állítást, hogy a köldökzsinór elszakadhatott-e magától, de szakértők szerint nem, mert a gyermek tömege nem volt ahhoz elegendő. A köldökzsinórt valaki elszakította. A placenta is normál méretű volt, arról sem hihette az anya, hogy vérrög.

A bíróság szerint a nőnél nem volt megállapítható a szülés utáni megváltozott tudatállapot, a poligráfos vizsgálat során pedig megtévesztő válaszokat adott. Személyiségére jellemző a történések eltitkolása, a kudarcokért mások okolása, a szerepjátszás.

A bíróság a vádlottat tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt 10 év szabadságvesztésre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. Enyhítő körülmény volt, hogy két kiskorú gyermeket nevel, a szülői felügyeleti jogát nem is vonták el, mert kifogástalan a magatartása. A bíróság a törvényi minimum büntetést szabta ki rá, ennél kevesebbet nem tudott adni, mert olyan körülmény nem merült föl, ami ezt lehetővé tenné. Az asszony a büntetése kétharmadának kitöltése után feltételesen szabadulhat. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyész három napot tartott fenn nyilatkozata megtételére. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Tóth Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!