BOON Sziréna

2019.04.08. 18:05

Az adócsaló bűnszövetség másik tagját is letartóztatták

Miskolc - Újabb nyomozati cselekmény a költségvetési csalás ügyében, amely során 410 milliós adóhiányt okoztak a csalók.

Miskolc - Újabb nyomozati cselekmény a költségvetési csalás ügyében, amely során 410 milliós adóhiányt okoztak a csalók.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a rendelkezésre álló adatok szerint két férfi 2016-ban azzal a céllal hozott létre gazdasági társaságot, hogy valótlan tartalmú, általános forgalmi adót tartalmazó kereskedelmi számlákat bocsásson ki a saját, illetve az ismerőseik érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok felé. A számlákat ezek a társaságok befogadták, és azok nettó értékével az adózás előtti eredményüket jogellenesen csökkentették, valamint egyes társaságok általános forgalmi adót igényeltek vissza. A fiktív számlákat kibocsátó társaság a számlák ellenértékét megkapta, majd továbbutalta egy szlovákiai székhelyű társaság magyar bankszámlájára, ahonnan az összeget készpénzben rendszeresen felvették. A gyanúsítottak cselekményükkel több mint 410 millió forint adóhiány okozásában működtek közre.

Tehát a fenti cselekményt a gyanúsítottaknak feltehetően úgy sikerült véghez vinniük, hogy több ismerősüket bevonták, egy szervezetten működő csoportban, úgynevezett bűnszövetségben követték el a bűncselekményeket. A gyanú szerint a mai napon letartóztatott férfi is részt vett ebben a bűnszövetségben, ezért vele szemben – társaihoz hasonlóan – költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárás.

A gyanúsított terhére rótt bűncselekmény mintegy 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A bíróság végzése szerint a gyanúsított szabadságának korlátozása indokolt, ugyanis a kiszabható büntetés mértékére figyelemmel fennáll a szökés, elrejtőzés, továbbá a bizonyítékok megsemmisítésének és a tanúk befolyásolásának veszélye is. A férfi vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követhette el a cselekményt, továbbá a bűncselekmény jellege, annak szervezettsége is arra enged következtetni, hogy szabadlábon hagyása esetén a cselekményt folytatná, vagy újabb bűncselekményt követne el. Mindezek alapján a járásbíróság nem látott lehetőséget enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására, így elrendelte a gyanúsított letartóztatását 2019. április 29-ig.

A végzés nem jogerős, a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be az letartóztatás elrendelése miatt.

ÉM


[related-post post_id="4187944"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!