BOON Sziréna

2019.03.29. 15:18

Összevesztek, mert Csenge megcsókolta

Miskolc, Borsodnádasd - A meggyilkolt nádasdi lány barátnőit, feltételezett barátait, rokonait és szakértőket is kihallgatott a bíróság.

Miskolc, Borsodnádasd - A meggyilkolt nádasdi lány barátnőit, feltételezett barátait, rokonait és szakértőket is kihallgatott a bíróság.

Tanúk és szakértők meghallgatásával kezdődött el a Miskolci Törvényszéken annak a fiatalembernek a pere, akit azzal vádolnak, hogy 2017. szeptember 2-án éjjel megölte a 17 éves Csengét. A gyanúsított Roland nem tett vallomást, így a rendőrségen tett tanúvallomását olvasták föl.

Megijedt, hogy őt vádolják majd

Eszerint aznap az Alsó-tónál bográcsozott ismerősökkel, ivott és herbált is szívott. Este nyolcra beszélt meg találkozót a lánnyal a Petőfi-tér közelében lévő erdőhöz. Állítása szerint néhány hete találkozgattak már. Sört és bort is vittek magukkal, a sötét erdőbe mentek, ahol beszélgettek, megitták az italt és szeretkeztek. A lány előbb este kilenckor elment tíz percre azzal, hogy találkozik valakivel, majd később is ezzel az ürüggyel távozott. Akkor a lány meg is csókolta, ami miatt összevesztek, mert ő nem akarta, hogy mások tudomást szerezzenek viszonyukról. Elkísérte a tér felé, de ő visszament az erdőbe, s mivel a lány jó darabig nem tért vissza, ezért utána ment. Állítása szerint kiment a térig, de nem látta, s csak visszafelé vette észre az ösvényen a lány testét. Csengén nem volt cipő, arca az orra és szája között véres volt. Szólongatta, de nem tért magához, s nem tapasztalt életjelenséget, ezért lemeztelenítette, ölbe vette és a templomnál lévő vízgyűjtő aknába eresztette a lányt, majd utána dobta lemerült telefonját. Állítása szerint megijedt, hogy a lány halálával őt hozzák összefüggésbe. Szerinte Csenge is herbálozott már, neki pedig Egerben volt ügye kábítószer miatt, mikor egy ismerőse rosszul lett, újra kellett éleszteni. A lány holmiját hátizsákjába tette és hazavitte, másnap pedig alibiből küldött neki üzenetet. Azért nem hívott segítséget, mert állítása szerint megijedt és az ő telefonja is lemerült.

A bíróság meghallgatta a lány édesanyját, aki részletesen mesélt arról, hogy ő aznap hajnalban elment Miskolcra, majd Ózdra, míg lánya színházi próbán vett részt. Este hat körül telefonon kérte anyját, hagy menjen el barátnőivel szalonnát sütni az Alsó-tóhoz, majd fél nyolc körül értesítette, hogy elindult. Ő maga este kilenc körül tért haza, lányának tízre kellett volna hazaérnie, s édesanyja ezt követően aggódott, többször írt neki messengeren, majd hívta is, de lánya nem vette föl. A telefon nem sokkal éjfél után már nem csörgött ki. Fél háromig várta, elé ment a buszmegállóhoz, többször kirohant a házból, azt hitte, megjött a lánya. Vasárnap megkérdezte barátnőit, tudnak-e Csengéről, de senki nem látta előző este.

Tagadta a kapcsolatot

Kérdezték a lány előző barátairól, életmódjáról. Egy kapcsolatáról tudott, illetve egy fiatalemberről, akitől tiltotta, mert párja ugyan nem, de kisgyereke volt. Szerinte lánya szófogadó volt, ha titkolt is valamit, később megmondta, igaz, arról nem tudott, hogy dohányzott. Egyszer talál a holmija között egy furcsa dobozt, amiben dohányhoz hasonló anyag volt. Mint kiderült, ezt attól a férfitól kapta, akitől tiltotta lányát.

Ezt a fiatalembert is meghallgatta a bíróság, ő viszont tagadta viszonyát a lánnyal – erről más tanúk, a lány barátnői viszont beszámoltak, nyáron jöttek össze, bár nem mindegyikük helyeselte, részint nem tartották szimpatikusnak, másrészt azt hallották róla, hogy drogot fogyaszt. A fiatalember szerint Csenge okos, vidám és normális lány volt, s előfordulhat, hogy szeretett volna komolyabb kapcsolatot vele, néha beszélgettek közösségi oldalon. Szeptember 2-án nem találkozott vele, viszont akkor összefutott a vádlottal egy erdei úton, amelyen ő a barátaival sétált, Roland viszont ittasan biciklizett. Rolanddal jó haveri viszonyban volt, ezért beszélgettek és söröztek is akkor. A vádlott nem ismerte agresszívnak, ha ivott, jókedvű volt. Vasárnap ő és Roland is együtt keresték Csengét.

A bíróság a feltételezett elkövető és a sértett személyiségét is igyekezett jobban megismerni, ezért tanúkat hallgatott meg. Barátnői, illetve nyári munkatársai szerint Csenge kedves, segítőkész, vidám lány volt. Beszélt nekik arról, ki tetszik neki, s arról is, hogy próbálkoznak nála fiúk, de Rolandot (akivel pár héttel korábban egy sátorozáskor ismerkedhetett meg) nem említette nekik. Édesanyja szigorúan fogta, de szerették egymást. Szeretett bulizni, ilyenkor alkoholt fogyasztott, de mértékkel. Anyja nem tudott arról, Csenge cigarettázott (illetve egyiküknek elmesélte, marihuánát is szívott az említett fiatalemberrel), illetve nem mondott igazat neki akkor, amikor megtalálta nála a dohány- vagy marihuána őrlőt, valamint amikor Rolandnak és a volt szerelmének kölcsön adott ötezer forintot. Ekkor egyik barátnőjére hivatkozott. Neki egyébként a gyilkosság estéjén azt írta, mondja azt, hogy vele van, s titokzatosan úgy fogalmazott, a már említett kihallgatott fiúval, vagy mással találkozik aznap este.

Ivott, de nem volt drog

Meghallgatta a bíróság Janiczak Dávidot, akiről Csenge szintén azt állította barátnőinek, viszonyuk volt. Janiczak ezt a bíróságon tagadta, szerinte rajongásról lehetett szó, s bár a lány sokszor írt neki (legutóbb szeptember elsején) közösségi oldalán, ő erre röviden válaszolt és némely, bizonyos dolgokra való célozgatását furcsának tartotta. Elképzelhetőnek tartotta, hogy a lány dicsekvésből nagyot mondott barátnőinek.

A vádlott szeptember 2-án egy bográcsozáson vett részt, ennek résztvevőit is meghallgatta a bíróság. Fölelevenítették, mettől meddig voltak a rendezvényen, mikor mentek el. Szerintük Roland főzött, közben italozott, de nyugodt volt, néha félrevonult a telefonját nyomkodni. Ki jobban, ki kevésbé ismerte, jó és dolgos embernek tartották. Volt, aki azt hallotta, az ital, illetve drog hatására az utóbbi időben megváltozott, s egyébként féltékeny típus volt. Pár héttel a gyilkosság előtt szakított barátnőjével.

A bíróság meghallgatott két fiút is, akik a helyszín közelében élő nagyapjuknál aludtak a gyilkosság éjszakáján, de ők semmi gyanúsat nem hallottak akkor. Nem csak Rolandot és Csengét, másokat sem láttak a környéken.

A törvényszéken meghallgattak orvosszakértőket is. Felidézték, a lány testén több zúzódás, horzsolás volt, amelyek vonszolásból, valamint a szűk aknába dobásból eredhettek. Arcán, a szájánál, illetve szemeinél legalább három, közepes erejű tompa, feltehetően ököltől származó ütés miatt keletkezett sérülést találtak, ezek okozhattak rövidebb-hosszabb idei tartó eszméletvesztést. Nem lehet kizárni, hogy akár háromnegyed órán keresztül is ájult lehetett (a vádlott állítja, ennyi ideig gondolkodott, mit tegyen Csengével). A vízben sem feltétlenül kellett, hogy magához térjen, annyira mély eszméletvesztés is felléphetett. Ilyenkor is reflex-szerűen levegőt vesz az ember, majd légzési kimaradás következik, az erőltetett kilégzés és görcsös állapot után pedig megfullad anélkül, hogy önmentő tevékenységet kifejtene. Csenge esetében is ez történt, sérülései menekülésről nem árulkodnak. Fulladásnál általában kevés vizet találnak tüdőben, de az mélyre, a léghólyagocskákba megy, s később sem távozik a tüdőből. A toxikológiai vizsgálat alapján megállapították, hogy halála idején enyhe alkoholos befolyásoltsága volt, de sem gyógyszer, sem kábítószer nyomai nem voltak a szervezetében.

Tóth Balázs


[related-post post_id="4184591"]

[related-post post_id="4131686"]

[related-post post_id="4130325"]

[related-post post_id="4084179"]

[related-post post_id="4067310"]

[related-post post_id="3787047"]

[related-post post_id="3643929"]

[related-post post_id="3618271"]

[related-post post_id="3615389"]

[related-post post_id="3612979"]

[related-post post_id="3611108"]

[related-post post_id="3610957"]

[related-post post_id="3610253"]

[related-post post_id="3609880"]

[related-post post_id="3609188"]

[related-post post_id="3608040"]

[related-post post_id="3607756"]

[related-post post_id="3606602"]

[related-post post_id="3606445"]

[related-post post_id="3605957"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!