BOON Sziréna

2019.03.29. 19:46

Életmentésből vetélkedtek Miskolcon

Miskolc - Tizedik alkalommal rendezték meg a versenyt, amely elindításának szomorú apropója volt.

Miskolc - Tizedik alkalommal rendezték meg a versenyt, amely elindításának szomorú apropója volt.

Tíz évvel ezelőtt egy diák hirtelen szívleállása mutatott rá a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumban az újraélesztési, az életmentési tudás fontosságára. Ma már nemcsak hogy minden tanulónak és dolgozónak oktatják ezt, de jubilált az a verseny, amelyet ebben a témakörben indítottak a rendészeti iskolák számára.

Tragédia a tornaórán

Ma is emlékszik arra a napra Balogh Zsolt, a szakgimnázium testneveléstanára, aki azt mondja, nagyon megrázó volt átélni, de sok idő nem volt a gondolkodásra, cselekedni kellett.

– Általános bemelegítésnél a fiatalember összecsuklott, elkékült és fehéredett, nem volt légzése, így azonnal elkezdtem az újraélesztést, amiben néhányan segítettek. A többiek hívták a mi egészségügyi ügyeletünket, akik értesítették a mentőket is. Sikerült ugyan a megfeszített mentés után visszahozni az életbe, de nem tudott teljesen felépülni, és sajnos másfél év múlva elhunyt – magyarázza az oktató.

Nem csak a tanárt érintette érzékenyen az eset, az iskola vezetése defibrillátorberendezések beszerzése mellett döntött, és előbb csak az ügyeleteseknek, később minden tanárnak, majd a diákoknak is meg kellett tanulniuk az újraélesztés fogásait.

„Sokszor a rendőr ér oda elsőként egy helyszínre, stabilizálni kell tudni a beteg állapotát a mentő kiérkezéséig. Fontos a korai helyzetfelismerés, a mielőbbi segítséghívás, és adott esetben akár az újraélesztés megkezdése” – hangsúlyozta Bagi István ezredes, a szakgimnázium igazgatója.

A verseny szakmai irányítói

A versenybíróság elnöke idén is Domoszlai Tamás, a mentőszolgálat munkatársa volt, aki a jubileumi versenyen elismerő oklevelet kapott a szakmai munkájáért; a megmérettetés szakmai irányítója és fővédnökeként jelen volt dr. Lódi-Sipos Edina ro. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Személyügyi Főigazgatóság Egészségügyi Szakirányító és Hatósági Főosztály főosztályvezető főorvosa, illetve tiszteletbeli fővédnökként dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, aki köszöntötte is a résztvevőket.

A versenyen az öt rendészeti iskola két-két kétfős csapata vett részt felkészítőik kíséretében. Először elméleti tesztet töltöttek ki, majd helyzetszituációs gyakorlatok keretében bizonyították a rátermettségüket, amelyeknél a szervezők az elmúlt tíz év minden tapasztalatát latba vetették, hogy meglepjék a párosokat, többször sikerrel. Így kezelniük kellett az ominózus torna­órai szívleállást vagy éppen intézkedni egy több sérülttel járó kocsmai verekedés után, ahol nemcsak a rendet kellett fenntartani, de életben tartani az elvérző sérültet. A legjobban pedig az a szituáció izzasztotta meg őket, amelynél egy lakásba érkeztek meg, ahol egy dezorientált férfi fogadta őket, és miután körülnéztek, egy, „az élettel összeegyeztethetetlen sérüléssel” fekvő nőt és egy akasztott embert találtak. A feladat itt az akasztott ember életben tartása volt, amit a csapatok az első meglepetés után sikerrel abszolváltak.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!