BOON Sziréna

2019.01.17. 08:17

Kaszinóztak a Miskolcon elsikkasztott százmilliókból

Miskolc, Tarcal - Nyomára bukkantak a 2009-ben elsikkasztott több száz millió forintnak, négyen próbálták tisztára mosni az elásott forintot.

Miskolc, Tarcal - Nyomára bukkantak a 2009-ben elsikkasztott több száz millió forintnak, négyen próbálták tisztára mosni az elásott forintot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség három férfi és egy nő ellen emelt vádat különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt, akik egy miskolci pénzszállító cégtől 2009 szeptemberében elsikkasztott 600 millió forint megőrzésében és felhasználásában közreműködtek.

A miskolci pénzszállító cégtől 600 millió forintnyi összeget forintban és valutában 2009 szeptemberének elején elsikkasztó alkalmazott ezen tervéről az elkövetést megelőzően beszélt a barátjának, akinek 150 millió forintot ígért a készpénz őrzéséért. A feladatot elvállaló vádlott 50 millió forint ígéretével bevonta az őrzésbe az ügyben szintén terhelt barátját, közölte dr. Jogg Zsolt, a megyei főügyészség helyettes szóvivője.

Az értékszállító cég alkalmazottja, D. János a megszerzett készpénzt autójával egy bérelt garázsba vitte, és abból 100 millió forint körüli összeggel Thaiföldre utazott, a megmaradt pénz őrzését vállaló társaival telefonon tartotta a kapcsolatot. Az őrzést végző terheltek az egyikük női rokonához elvittek 500 millió forintot, aki ezért 50 millió forintot kapott, míg a két férfi egyike 7 millió, a másik 50 millió forintot vett magához. A maradék pénzt két műanyag hordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd egy Tarcal határában lévő, elhanyagolt szőlőben elásták. A garázsban maradt gépkocsit az egyik vádlott alkalmi ismerősével elvitette onnan, amiért 10 millió forintot adott neki.

Ezután az egyik terheltnek az jutott eszébe, hogy olyan gazdasági körülmények alakulhatnak ki, hogy hamarosan bevezetik Magyarországon az eurót. Ezért az elásott permetezőben lévő pénzből valutára történő átváltás kérésével 100 millió forintot adott az elkövetésbe bevont újabb vádlottnak, akinek ezért 20 millió forintot ajánlott. Később további 10 millió forintból kifizette az egyik vádlott az időközben Thaiföldön elfogott és sikkasztás bűntette miatt jogerősen 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélt pénzszállító 10 millió forint összegű pénzmellékbüntetését. Szabadulását követően a pénzszállítónak 17 millió forintot adott át az egyik elkövető, további pénzeket pedig kassai kaszinóban szerencsejátékra költöttek el, s nyertek 22 millió forintot.

Az elásott pénzből 100 millió forint nedvességet kapott, ezért azt kiszárították, majd ebből részben tízmilliós tételekben szerencsejátékot, sportfogadást játszott az egyik vádlott 2010-2016 között – igen szerencsésen, mert mindegyik alkalommal nyert –, részben szintén tízmilliós tételekben sérülésmentes bankjegyekre cserélték azt a terheltek miskolci és budapesti bankfiókokban. Az egyik elkövető továbbá többmilliós tételekben életbiztosítást és megtakarítási szerződést kötött, gépjárművet vásárolt és vállalkozást is indított, de ingatlant is vásárolt.

Az eddig feltárt összegek sorsát hosszú és bonyolult nyomozással derítették ki a hatóságok, de mivel nem teszi ki az eltulajdonított pénzmennyiséget, a többi pénz hollétének felderítése attól függ, jutnak-e el további információk a nyomozókhoz. A 2009-ben eltűnt régi bankjegyek egyébként már csak a Magyar Nemzeti Bankban válthatók be.

Az ügyészség a három férfi vádlottal szemben, akik közül kettő bűnügyi felügyelet alatt áll, börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg a női vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott. A bűncselekmény büntetési tétele 2-8 év szabadságvesztés lehet.

Dr. Lichy József, a korábbi pénzszállító ügyvédje elmondta, János 2015. tavaszán szabadult feltételesen, s csak az Európai Unióban és itthon mozoghatott szabadon 2,5 évig. A rendőrök annak idején nagy erőkkel keresték a pénzt (több száz garázst is átnéztek Miskolcon, a pénzt és az elkövető autóját keresve), a maximális két éves időtartamig nyomoztak, de a bankjegyek nyomára nem bukkantak, azt magánnyomozók is hiába keresték.

Mivel korábbi védence leülte a büntetését, ez a mostani ügy nem hat ki a sorsára, nem vonhatják érte felelősségre. Ilyen esetben, ha valaki jogellenes haszonra tesz szert, s büntetését végrehajtják rajta, azt kezd a pénzzel, amit akar, ha nem találják meg nála. Szerencse kérdése, hogy az eltulajdonított értéket megtalálja-e valaki, amíg az elkövető börtönben ül, vagy annak szabadulása után. Azonban, ha valaki bűncselekményből származó pénzzel orgazdaként, vagy pénzmosóként bánik, annak jár büntetés. A bank egyébként a hibás pénzt köteles kicserélni hibátlanra, persze levonás után, de ilyen hatalmas összegek esetében a pénzmosás elleni ügyosztályaik nyilván felfigyelnek rá és kötelesek jelenteni a nyomozóknak a gyanús tranzakciót.

Tóth Balázs


[related-post post_id = "4109626"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!