BOON Sziréna

2019.01.16. 13:58

Hatszázmilliós miskolci pénzszállítós sikkasztás végére kerülhet pont

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt F.Zs.E. 43, Sz.T. 38, és L.I.Z. 42 éves férfiak, valamint Sz.Gy. 61 éves nő ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt.

Miskolc - A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség vádat emelt F.Zs.E. 43, Sz.T. 38, és L.I.Z. 42 éves férfiak, valamint Sz.Gy. 61 éves nő ellen különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt.

A vádlottak közül F.Zs.E. baráti viszonyban volt azzal a személlyel, aki 2009 szeptember elején egy miskolci pénz- és értékszállítási cég alkalmazottjaként munkáltatójától hatszázmillió forintnyi összegű készpénzt sikkasztott forintban és különböző valutában. Az elkövető a tervéről előzőleg értesítette F.Zs.E. vádlottat, és megkérte, hogy a sikkasztást követően őrizze a készpénzt, amiért 150 millió forintot ígért neki. F.Zs.E. elvállalta az őrzést, de az ügyletbe bevonta Sz.T. barátját 50 millió forint ellenében.

Az értékszállító cég alkalmazottja a megszerzett készpénzt gépjárműve csomagtartójában helyezte el, és az autót elvitte az F.Zs.E. által bérelt garázsba. A készpénzből 100 millió forint körüli összeget magához vett, a kocsi slusszkulcsát és a garázskulcsot átadta Sz.T. vádlottnak, majd elhagyta Magyarországot, Thaiföldre utazott. A továbbiakban telefonon tartották a kapcsolatot.

F.Zs.E. Sz.T.-vel együtt egy másik autóval a garázsban lévő 500 millió forint összegű készpénzt elvitték Sz.T. hozzátartozója, Sz.Gy. vádlott lakóhelyére, ott két műanyaghordóba és egy háti kézi permetezőbe pakolták, majd egy  Tarcal határában lévő szőlőben elásták.

F.Zs.E. előzőleg a készpénzből elvett 7 millió forintot, míg Sz.T. és Sz.Gy. a közreműködésük fejében 50 millió forintot vettek magukhoz. F.Zs.E. a garázsban hagyott gépjárművet egy alkalmi ismerősével elvitette, akinek ezért 10 milliót fizetett.

Sz.T. a pénz elrejtését követően attól tartott, hogy Magyarországon bevezetik az eurót, ezért úgy döntött, hogy a pénz egy részét valutára váltja, és ehhez kérte L.I.Z. vádlott segítségét, amiért 20 millió forintot ajánlott neki. L.I.Z. ezt elvállalta és Tarcal közelében, egy elhagyott útszakaszon átvette a háti kézi permetezőben elrejtett 100 millió forint összegű készpénzt.

Időközben a készpénzt eltulajdonító és külföldön tartózkodó személlyel szemben büntetőeljárás indult, elfogták és a két ország közötti kiadatási egyezmény keretében haza hozták. A sikkasztás bűntette elkövetése miatt jogerősen 7 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték, valamint mellékbüntetésként 10 millió forint megfizetésére kötelezték, amelyet F.Zs.E. fizetett ki az elrejtett pénzből.

Az elásott pénzből utóbb nem azonosítható körülmények miatt több mint 100 millió forint nedvességet kapott és megrongálódott. Ezzel a pénzzel F.Zs.E. 2010–2013 között több tízmilliós tételekben szerencsejátékot játszott úgy, hogy a sportfogadásra ebből az L.I.Z. által házilagosan kiszárított pénzből fizetett be. A fogadásokon rendszeresen nyert, és megtöbbszörözte a tétjeit. A megrongálódott készpénzt F.Zs.E. 2015 második felében különböző időpontokban Miskolcon, az egyik bankban alkalmanként többmilliós tételekben sérülésmentes bankjegyekre cseréltette, valamint 2016 márciusának végén Budapesten próbálta kicserélni, eredménytelenül.

A pénzből többmilliós tételekben életbiztosítást kötött, gépjárművet vásárolt és megtakarítási szerződést kötött.

L.I.Z. a hozzákerült megrongálódott bankjegyeket 2014–2015-ben 20 millió forintot Budapesten sérülésmentes készpénzre váltott át egy bankban. A sikkasztás bűntettének elkövetője 2015 áprilisában szabadságvesztés büntetéséből szabadult, és F.Zs.E. vádlottól 17 milliót vett át, amely a fogadásokból származó nyereményösszeg egy része volt, valamint együtt Szlovákiában, egy kassai kaszinóban a nyereményekből szerencsejátékot játszottak.

Az ügyészség F.Zs.E. és Sz.T. bűnügyi felügyelet alatt álló, valamint L.I.Z. vádlottakkal szemben börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést, továbbá vagyonelkobzást, míg Sz.Gy. vádlottal szemben felfüggesztett börtönt és pénzbüntetést indítványozott

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!