BOON Sziréna

2018.10.10. 11:26

Nem hagyta, hogy megelőzzék – pénzbüntetésre ítélték közúti veszélyeztetés miatt

Miskolc - Többször is balesetveszélyes helyzetbe sodorta az őt megelőző autós a férfi, akit elítélt szerdán a Miskolci Törvényszék.

Miskolc - Többször is balesetveszélyes helyzetbe sodorta az őt megelőző autós a férfi, akit elítélt szerdán a Miskolci Törvényszék.

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság előkészítő ülésen 180 000 forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a 37. számú főúton a közúti közlekedés szabályainak megszegésével veszélyeztette mások testi épségét.

Felgyorsított, majd befékezett

Az ítélet szerint a vádlott a 37. számú főúton közlekedett 2017 augusztusában a késő esti órákban, amikor a sértett előzni kezdte őt. A férfi azonban a manőver biztonságos és gyors befejezését azzal akadályozta meg, hogy az addig 50-60 km/h-ás sebességéről felgyorsított. A sértettnek el kellett rántania a kormányt, majd amikor a vádlott lelassított, csak akkor tudott visszatérni a menetirány szerinti forgalmi sávba. A vádlott ezután követési távolságon belülre irányította járművét és fényszórójával „villogott”, majd a sértett autójának előzésébe kezdett, azt be is fejezte és lefékezett előtte. A sértett úgy tudta elkerülni az ütközést, hogy a menetiránnyal ellentétes forgalmi sávba hajtott át és kikerülte a vádlott autóját.

Beismerte tettét

A férfi ekkor újra megelőzte őt és ismételten lefékezett, ezért a sértett ismét a szemközti sávba kényszerült áttérni így kerülve ki a vádlottat. A vádlott harmadszor is megelőzte a sértettet, aki ekkor meg kellett, hogy álljon, mert szembejövő forgalom volt. A vádlott is megállt, a sértett autójához ment és a lehúzott ablakon keresztül kiabálva szidalmazni kezdte. Ezután mindketten elhajtottak.

Az ülésen a vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett, melyet a bíróság elfogadott, és a 2018. július 1-jétől hatályos új törvény rendelkezései szerint nyomban ítéletet hozott és közúti veszélyeztetés bűntette miatt mondta ki bűnösnek. Enyhítő körülmény volt, hogy a vádlott közlekedési előélete kifogástalan, és a szabályszegéssel nem okozott balesetet.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész és a vádlott három nap gondolkodási időt tartott fenn.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!