BOON Sziréna

2018.10.18. 19:55

Gyerekek sérültek a vonatbalesetben Sátoraljaújhelyen, szerencsére csak statiszták

Sátoraljaújhely - Az egyik vagon felborult, menteni kellett a gyerekeket. Szükség van az ilyen gyakorlatokra.

Sátoraljaújhely - Az egyik vagon felborult, menteni kellett a gyerekeket. Szükség van az ilyen gyakorlatokra.

A hátsó kocsi felborult, miután ütközés következtében összetorlódtak a személyszállító vonat szerelvényei, a roncsban 17 sérült gyerek rekedt, őket a sátoraljaújhelyi, a nemrég alakult tolcsvai és a szerencsi tűzoltóság egységei szabadították ki. A helyszínen felállított mentőponton látták el a sérüléseiket, miközben kórházba szállították a legsúlyosabbakat, egyiküket mentő­helikopterrel.

Nyugi nem halsz meg...

Szirénázva érkeztek a tűzoltó­autók a baleset helyszínére, mögöttük a mentők, rendőrök, a vagonokban kétségbeesve sikítoztak a gyerekek és segítségért könyörögtek. A tűzoltók először kiékelték a vagonokat, majd a felborult kocsiba létrával másztak be, de a súlyos sérültek miatt ki kellett vágni a vagon tetejét, hogy ott ki tudják őket emelni.

Sátor alá hordták a sérült gyerekeket, volt köztük artériás vérzés, másodfokú égés, törések, vágásos sérülések, ficamok, hematómák, a mentők nem győztek fordulni velük. Közben a rendőrök leállították az autósforgalmat, átvizsgálták a környéket, és biztosították a vonatforgalmat a MÁV szakembereivel közösen, illetve a mentést. Az egyik tíz év forma kislány odafordult a másik sírdogálóhoz, hogy bíztassa:

nyugi, nem halsz meg…vagy lehet, hogy mégis, nem tudom”.

Majd mindketten felkacagtak, egy pillanatra kiesve a szerepükből.

Jó tapasztalatszerzés

Merthogy a 17 sérültet gyerekstatiszták játszották, a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola tanulói, az iskola ugyanis bázis­intézménye a Magyar Vöröskeresztnek. A szervezet pedig szívesen működik közre a hasonló rendezvényeken és gyakorlatokon, sebimitációs tanfolyamot is szerveznek – tudtuk meg Repeiné Bodnár Zsófiától, a Zemplén Vöröskereszt területi vezetőjétől.

Az esemény ugyanis nem volt valós: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság és a MÁV Csoport katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot tartott Sátoraljaújhelyen, a vasúti járműbontó területén. A komplex gyakorlaton részt vett az Országos Mentőszolgálat kijelölt állománya is, akik a sérültek osztályozását, ellátását és elszállítását végezték.

Kitűnő partnerek

Az esemény előtt Kovács Sándor tűzoltó ezredes, az encsi kirendeltség parancsnoka adott tájékoztatást, hangsúlyozva, hogy az ilyen gyakorlatokra szükség van, mert egyébként nincs lehetőségük arra, hogy hasonló helyzeteket gyakorolhassanak, modellezhessenek, jó tapasztalatokat tudnak így szerezni.

A sátoraljaújhelyi tűzoltók és mentők valós időben érkeztek ki a riasztásra, és mindent igyekeztek a valós helyzethez igazítani – ebben a gyermekstatiszták kitűnő partnerek voltak.

A gyakorlatot a helyszínen tekintette meg a város vezetése, a rendőrség megyei-főkapitányságának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak és a MÁV-nak a képviselői is. A mentési folyamatot végig magyarázta és moderálta Bialkó Tibor tűzoltó ezredes, hogy mindenki számára világos legyen, mikor mi történik.


Erdőhorváti gyakorlat

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a 2018. évi védelmi felkészítés keretében gyakorlatot tartott Erdőhorvátiban csütörtökön délelőtt, amelyen három járási önkéntes mentőcsoport (Zemplén, Bodrog és Bodrogköz), valamint az együttműködő és társszervek vettek részt. A honvédelmi felkészítéssel egybekötött megújító nemzeti minősítő gyakorlaton az önkéntes mentőcsoportok alapvető vízkár-elhárítási tevékenység szakterületen bizonyították a felkészültségüket és kapták meg újra a minősítésüket.


[related-post post_id="3812435"]

[related-post post_id="3809443"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!