BOON Sziréna

2018.10.10. 09:03

Földre esett a lezuhanás elleni védelem nélkül magasban dolgozó munkás Ináncson

Ináncs - Az Encsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 éves vállalkozó férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Ináncs - Az Encsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 éves vállalkozó férfi ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

A vádlott, mint az általa működtetett gazdasági társaság ügyvezetője, elvállalta egy Ináncs településen lévő családi ház tetőszerkezetének bitumenes lemezzel történő fedését. A munka elvégzéséhez a vádlott utasítása szerint 2018. május végén a délelőtti órákban a munkahelyen megjelentek alkalmazottai, és közülük az egyik dolgozó egy fémlétrát használva felmászott a 4,2 méter magasságú tetőre, amelyre egy házilag átalakított falétrát, illetve egy toldó létrát helyezett, és ezen állva magasnyomású mosóval tisztította a ház tetőszerkezetét. Miután végzett az egyik tetőrészen, a létrákat átrakta a másik munkaterületre, és tovább folytatta a tisztítást, azonban a létra kicsúszott alóla, így a sértett a földre zuhant, amelynek következtében kézficammal és töréssel, agyrázkódással, májzúzódással, állkapocs, arccsonttöréssel és bordatörésekkel járó 8 napon túli, ténylegesen 140 nap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A vádlott a munkavégzés helyszínén nem intézkedett a lezuhanás elleni kollektív védelem kiépítéséről, nem biztosított a sértett dolgozó számára lezuhanás elleni egyéni védőeszközt, nem tartott megfelelő munkavédelmi oktatást, és nem építette ki előre megtervezetten a lezuhanás elleni kikötési pontokat.

A munkavégzéshez használt átalakított falétráról és fémlétráról hiányoztak a csúszásgátló talpak, és a munkaeszközök nem feleltek meg a biztonsági és egészségügyi követelményeknek, előírásoknak.

Az Encsi Járási Ügyészség, figyelemmel arra, hogy a bűncselekmény 3 évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, az ügy megítélése egyszerű, a vádlott szabadlábon van, és a büntetés célja tárgyalás nélkül is elérhető, az új büntetőeljárási törvényben szabályozott büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárás keretében tárgyalás mellőzésével a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!