BOON Sziréna

2018.09.16. 18:13

Távmeghallgatás, avagy költséghatékony bíróság Borsodban

Miskolc - Szeptember közepéig 72 távmeghallgatásra alkalmas végpontot alakítottak ki a bíróságokon országszerte.

Miskolc - Szeptember közepéig 72 távmeghallgatásra alkalmas végpontot alakítottak ki a bíróságokon országszerte.

A távmeghallgatást lehetővé tévő munka nem áll meg, további 112 helyszín lesz 2019. augusztus végéig alkalmas arra, hogy a védett személyek, vagy különleges bánásmódot igénylő sértettek, például fiatalkorúak nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehessék meg vallomásukat.

Több előny

A projekt során kiépített technikai eszközök kiváló minőségben közvetítik a felvételeket, akár egy bűnjel vagy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni.

A technikának több előnye is van. Költséghatékony, ugyanis az így meghallgatott tanúk útiköltséget takaríthatnak meg azzal, hogy a tartózkodási helyükhöz közeli bíróságon tesznek vallomást. A rendszer segítségével például egy Győrben lakó tanúnak nem kell Miskolcra utaznia a kihallgatása céljából, elegendő a lakóhelyén lévő bíróságon megjelennie és a távmeghallgatási rendszer igénybevételével a miskolci ügyben kihallgatható.

A rendszer emellett egyéb területeken is alkalmazható. Amikor a távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermekben épp nem folyik tárgyalás, akkor azt a bíróságok értekezletek, képzések megtartására is használhatják, az ott lévő eszközök segítségével videó-konferencia keretében.

Miskolcon már működik

A távmeghallgatás rendszere Miskolcon már a nyár eleje óta működik. Erről akkor lapunk is beszámolt, hiszen interaktív tájékoztató keretében mutatta be a rendszert dr. Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke, kollégáival.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!