BOON Sziréna

2018.09.18. 13:52

Miért dolgozhatnak máshol a mi mentőink?

Miskolc - A fővárosban több a feladat, ezért megyénkbeli mentők is teljesítenek ott szolgálatot - az érdekvédő szerint ez szabályos.

Miskolc - A fővárosban több a feladat, ezért megyénkbeli mentők is teljesítenek ott szolgálatot - az érdekvédő szerint ez szabályos.

A men­tőszolgálat szakemberei olykor a fővárosban és Pest megyében is szolgálatot teljesítenek. Olvasóink azt kérdezik, hogy lehet ez, és nincsenek-e veszélyben a megye betegei. Előfordulhat-e, hogy azért nem ér ki a mentő időben a helyszínre, mert a szakemberek épp Budapesten dolgoznak. Az üggyel kapcsolatban Toma Lajost, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnökét kérdeztük, aki megerősítette, a bajtársak teljesíthetnek szolgálatot a fővárosban is.

A túlóra terhére

– A mentőszolgálat dolgozói számára heti 8 óra túlórát rendelhet el a munkáltató, ami havi 32 órát jelent. Ezen túlóra terhére van olyan Borsod megyei bajtárs, aki önkéntesen, megállapodás alapján a túlórakeretét nem saját megyéjében tölti le, hanem például Budapesten. Ezért ő megkapja a rendkívüli munkavégzés pótlékát. A túlóra éves kerete 250 óra, tehát minden hónapban nem lehet 36 órát túlórázni – hangsúlyozta az elnök jelezve –, nem a munkáltató utasítja a dolgozókat, hogy Budapesten dolgozzanak, hanem ők a meglévő, de ki nem használt túlórájuk terhére választhatják a fővárosi szolgálatot.

Más eset is van, amikor borsodi mentő Budapesten dolgozhat. Például ha Budapestre kell szállítania egy beteget, mert csak ott tudják ellátni, akkor 12 óráig nem megy vissza, hanem fővárosi feladatokat lát el, amivel a mentésirányítás megbízza. És miután véget ér a munkaideje, csak akkor utazik haza saját megyéjébe, világított rá Toma Lajos, megjegyezve: mindez megfelel a jogszabályoknak, és azért van rá szükség, mert Budapesten és Pest megyében megnövekedett az esetszám. Az elnök szerint nem emiatt érhet ki egy-egy helyszínre későn a mentő.

– A cél az, hogy 10-15 percen belül mindenhová elérjen a segítség, de bármennyi kocsi és bármennyi mentőállomás lenne, akkor is előfordulhatna valamilyen ok miatt, hogy valahová mégsem ér oda – fogalmazott az elnök.

ÉM-HE


[related-post post_id="3986431]

[related-post post_id="3983616]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!