BOON Sziréna

2018.09.15. 11:27

Húsz év után ítélték el az emberölés elkövetőit Debrecenben

Debrecen, Miskolc - Jogerősen marasztaló döntés született a „Burka ügyben”.

Debrecen, Miskolc - Jogerősen marasztaló döntés született a „Burka ügyben”.

Az elkövetők a magányosan élő sértettet 1999. márciusában egy 3000 forint értékű tévéantenna megszerzése céljából ököllel bántalmazták és betonvassal agyonverték. A vádlottakat első fokon – az akkori – Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 15 év, illetve 13 év fegyházbüntetésre ítélte, azonban őket a Szegedi Ítélőtábla 2006-ban felmentette.

Kártérítést is kaptak

A felmentő ítéletet követően számos sajtóorgánum, illetve büntetőjogász támadta és kritizálta az ügyészséget azzal, hogy elfogult és rasszista, az elkövetőkkel szemben koncepciós eljárás folyt, a vádirat hiányos és feltételezésen alapult. Ezt követően az apa és a fia a kártalanítási perben kiemelkedő mértékű, 20 millió, illetve 25 millió forintot kapott, ami akkoriban a valaha megítélt legmagasabb ­összegű kártalanítás volt. Később a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség kezdeményezésére indult perújítási eljárásban a Debreceni Törvényszék a 2017. június 7-én kihirdetett ítéletével a társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt az apát 12 év, a fiát 10 évi fegyházbüntetésre, és 10-10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte.

Jogerős döntés

Végül a Debreceni Ítélőtábla a 2018. szeptember 13. napján kelt döntésével a büntetéseket 9 év, illetve 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre enyhítette, az ítélet egyéb rendelkezéseit helybenhagyta.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!