BOON Sziréna

2018.02.14. 09:58

Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott

Miskolc, Ózd - Állítása szerint isteni sugallatra cselekedett, a bíróság szerint tudta mit tesz a személyiségzavarban szenvedő fiatal férfi.

Miskolc, Ózd - Állítása szerint isteni sugallatra cselekedett, a bíróság szerint tudta mit tesz a személyiségzavarban szenvedő fiatal férfi.

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt hat év börtönbüntetésre ítélte azt a fiatal ózdi férfit, aki még 2015 nyarán verte és szúrta meg bátyját.

Az ítélet szerint a vádlott és a sértett testvérek, az édesanyjukkal éltek egy lakásban Ózdon. 2015. augusztus 17-én előbb délelőtt, majd este is konfliktus támadt a fiúk között. A fiatalabb fivér előbb az előszobában, majd az egyik szobában fojtogatta, ököllel ütötte, majd rúgta testvérét, aki a földre került. Ezután a vádlott a konyhába ment, ott egy 21 centiméter pengehosszúságú kést vett magához, azzal pedig a jobb lapocka alatt többször hátba szúrta a földön fekvő sértettet.

A közbeavatkozni nem tudó édesanyja ekkor elvette tőle a kést, majd leküldte fiát a trafikba cigarettához való hüvelyért. Amíg fia visszatért, értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A bántalmazás következtében a sértett a mellüregbe hatoló szúrt sérülést, számos zúzódást és többszörös arccsonttörést szenvedett el, melyek közül az utóbbi a sértettnél az átlagost meghaladó mértékű szenvedést okozott. A mellkasi és koponyasérülések, valamint azok szövődményei sértett életét veszélyeztették.

Személyiségzavarban szenvedtek

A bizonyítás során szakértők bevonásával arra keresték a magyarázatot, K. Attila beszámítható volt-e tette elkövetésekor. A testvérek még pontosan nem azonosított személyiségzavarban szenvedtek, kezelés alatt álltak, s éppen új, reményeik szerint hatásos terápia megkezdését várták. Az ókori görög és a viking mitológiát kedvelő elkövető védekezésében előadta, isteni parancsra cselekedett, testvérét ugyanis „őshalálnak” tekintette, akinek megölésével elmúlnak a bajok. A pszichiátriai és pszichológiai szakvélemény szerint azonban nem hallucinált, tudta, mit követ el, s betegsége csak közepes mértékben akadályozza. Ezt bizonyítja ugyanis az eszközváltás is. A multiplex személyisége nem nyert bizonyítást. Az ügyészség kérte a vádban szereplő tényállás megállapítását, s számos enyhítő körülmény figyelembe vételét javasolta. Az ügyvéd szerint az elkövető korlátozottan beszámítható, s nem dolgozta még föl nem sokkal korábban elhunyt nagyszülei halálát. Úgy vélte, a börtön rossz hatással lenne védence állapotára, nem volna biztosított gyógykezelése.

Az utolsó szó jogán az elkövető megbánta tettét, s elmondta, nem szeretne még egyszer hasonlót elkövetni. Szeretne felépülni, új életet kezdeni, ő maga a kényszergyógykezelését javasolta.

A törvényszék a vádlottat végül a fenti cselekmény miatt hat év börtönre és közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható. Enyhítő körülményként a vádlott javára értékelte, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, annak elkövetését beismerte és megbánó magatartást tanúsított. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekményt kitartó módon, hozzátartozója sérelmére követte el. A bíró szerint a családnak és a fiatalembernek is föl kell készülnie a szabadulására.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője három napon belül dönt a fellebbezés tárgyában. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!